Få meddelande om Windows 11-uppdatering i Windows Update
Windows 11

Det är inte alla datorer som klarar kraven för nya Windows 11. Snart får du besked direkt i Windows Update om din dator slipper igenom nålsögat.

Snart får du omedelbart besked om din dator är redo för Windows 11

Nästa gång du öppnar uppdateringstjänsten i Windows inställningar kanske du möts av en gratulation där Microsoft berättar att din dator nu är redo för Windows 11.

8 september 2021 av Henning Dadkhah Rasmussen

Windows 11 blir en klubb som inte alla kan gå med i. 

Det står klart när man tittar på minimikraven för det kommande operativsystemet.

I vissa fall uppfyller inte ens helt nya datorer kraven om man inte på förhand har ändrat inställningar i datorns BIOS eller uppdaterat moderkortet.

Verktyg skulle ge svar

Det har naturligtvis skapat en del förvirring bland potentiella Windows 11-användare som inte vet om deras datorer kan köra operativsystemet. 

Microsoft tog visserligen fram ett verktyg som kunde undersöka en dator och se om den var kompatibel med Windows 11, men det togs snabbt bort eftersom det väckte fler frågor än svar.

Nyligen kom det en uppdaterad version av verktygetsom är mer utförlig i sin bedömning av huruvida en dator kan köra Windows 11 eller ej. Tyvärr är den uppdaterade versionen av programmet endast tillgänglig för medlemmar i Windows Insider. 

> Du kan läsa mer om den nya versionen av programmet här

Snart får du besked direkt i datorn

Kanske är det för att kommunikationen och tydligheten har gått förlorad i samband med Microsofts verktyg som företaget nu har beslutat att kommunicera direkt i Windows Update.

Här får du förr eller senare besked om din dator redan är redo att hämta och installera Windows 11.

Beskedet har nått de första användarna i ovan nämnda Windows Insider-program och planen är att alla som har en dator som är redo för Windows 11 ska få samma meddelande innan uppdateringen av Windows 11 är klar.

Du kan alltså redan idag kontrollera om meddelandet ligger och väntar på dig i inställningarna för uppdateringar i din Windows 10-dator.

> Windows 11 rullas ut från 5 oktober 2021 – läs mer här

Nedan kan du se hur meddelandet ser ut på engelska.

Kontrollera i Windows Update om din dator är kompatibel med Windows 11
Windows Update:

Texten som kommer att finnas i uppdateringsinställningarna talar tydligt om ifall datorn kan köra Windows 11 – här den engelska versionen.

Här hittar du meddelandet

Du hittar uppdateringsinställningarna där meddelandet dyker upp genom att öppna Start-menyn i Windows 10 och välja Inställningar

Klicka på Uppdatering och säkerhet.

Välj Windows Update på menyn till vänster.  

Här ser du meddelandet när det är klart. Kontrollera Windows Update med jämna mellanrum för att få svar på om din dator kan köra Windows 11.

Kontrollera din dator redan nu

Om du är för otålig för att vänta på att Microsoft skickar ett meddelande till dig kan du undersöka din dator redan nu.

Det tyska programföretaget Ashampoo har nämligen skapat programmet Windows 11 Compatibility Check. Det undersöker grundligt datorn och sedan får du ett tydligt besked om din dator kan installera Windows 11.

Om den inte kan det kan du direkt se vad som saknas för att kunna köra operativsystemet. 

> Hämta Ashampoo Windows 11 Compatibility Check i Fördelszonen <

Kanske är du intresserad av...