Kan din dator köra Windows 11?
Windows 11

Grafiken har finslipats i den nya versionen av Windows, nummer 11, men det kräver tyvärr också något extra av datorn.

Kan din dator köra Windows 11?

Med en ny version av Windows ställs också högre krav på datorns komponenter. Microsoft har precis släppt ett verktyg som kontrollerar om datorn uppfyller de nya maskinvarukraven.

På en storslagen pressträff kunde toppcheferna från Microsoft avslöja att det efter sommaren kommer en ny version av Windows – Windows 11.

Den nya versionen av Windows blir en gratis uppdatering till Windows 10, men det krävs att datorn är tillräckligt kraftfull för att köra efterföljaren till Windows 10, och det är inte självklart.

Den nya versionen av Windows kräver nämligen ganska mycket av din dator.

> Läs även: De 5 bästa nyheterna i Windows 11

Kontrollera datorn med nytt verktyg

Därför har Microsoft släppt ett helt nytt verktyg som gör en grundlig kontroll av datorn och berättar om den klarar av att köra nya Windows.

Verktyget heter Windows PC Health Check – eller Windows datorhälsokontroll på svenska – och ger god överblick över datorns alla inbyggda komponenter och tillståndet för viktiga Windows-tjänster. 

Vi har redan testat verktyget och kan konstatera att alla Windows 10-datorer inte kan hantera Windows 11.

Så här kontrollerar du om datorn kan köra Windows 11

Först måste du hämta det nya verktyget. Vi har lagt det i Fördelszonen för säker nedladdning.

> Hämta Windows PC Health Check i Fördelszonen <

När du startar programmet undersöker det datorns innandöme. Sedan öppnas detta fönster där du ska klicka på Sök nu (Check now på engelska) längst upp. 

Kan din dator köra Windows 11 – se efter själv.
Windows PC Health Check

När du klickar på Sök nu – eller Check now om den engelska versionen visas – undersöker programmet om datorn kan köra Windows 11.


I vårt fall klarade testdatorn med Windows 10 21H1 tyvärr inte att köra Windows 11, så det kommer att krävas nya komponenter eller en ny dator.

Tyvärr är programmet inte särskilt specifikt när det gäller anledningen till att Windows 11 inte är kompatibelt, så här får du ta en titt på minimikraven som du hittar här

Kan din dator köra Windows 11?
Kan – kan inte?

Om du får ett svar med en grön bock kan datorn köra Windows. Om du istället ser ett rött kryss och texten "Den här datorn kan inte köra Windows 11" går det tyvärr inte att installera Windows 11 på din dator. Här visas det i den engelska versionen.

Du kan fortsätta med Windows 10

Om du får det nedslående meddelandet att Windows 11 inte kommer att fungera på din dator kan du ändå fortsätta använda datorn.

Windows 10 kommer att uppdateras i flera år framöver, och då kanske du ändå behöver en ny dator med Windows 11 inbyggt.

> Läs även: Så länge kan du köra Windows 10

Microsoft fick massiv kritik

Uppdatering Sedan vi skrev artikeln om Microsofts nya Health Check-verktyg, som undersöker om en dator kan köra Windows 11, har Microsoft fått massiv kritik från Windows-användare över hela världen.

Resultatet av skanningen med verktyget visar nämligen i många fall att datorer som annars fungerar utmärkt med Windows 10 enligt verktyget inte kan installera Windows 11. 

Microsofts verktyg ger inte några tydliga motiveringar till avslaget, men det beror i de flesta fall på att datorernas processorer måste stödja säkerhetsprotokollet TPM 2.0, vilket i likhet med det så kallade Safe boot ska vara aktiverat i datorns BIOS.

Det är något som en del nyare datorer inte kan leva upp till.

Verktyget borttaget från Microsofts hemsida

Den senaste utvecklingen i ärendet är att Microsoft har tagit bort verktyget från företagets Windows 11-hemsida. Vi förmodar att anledningen är att de vill förbättra det undermåliga verktyget.

Om den kommande versionen blir mindre styvnackad i sina krav på din dator, eller om det helt enkelt bara kommer ett nytt verktyg som är mer detaljerat, det vet vi ännu inte.

Du kan fortfarande hämta verktyget i Fördelszonen, trots att Microsoft har tagit bort det från sin hemsida. Så snart det kommer en ny version av verktyget uppdaterar vi naturligtvis det i Fördelszonen.

Kanske är du intresserad av...