Med EasyRE Home kan du starta datorn från ett USB-minne för att reparera Windows så att datorn går att använda igen.
EasyRE Home:

Med EasyRE Home kan du starta datorn från ett USB-minne för att reparera Windows så att datorn går att använda igen.

Så startar du EasyRE på en dator med Windows 11

I Fördelszonen finns det effektiva verktyget EasyRE Home, som kan få en nödställd dator på benen igen. Här visar vi hur du startar programmet på en dator med Windows 11.

Ibland kan en dator med Windows gå i baklås så fullständigt att det inte ens går att komma in i operativsystemet och lösa problemen.

Om det händer måste du starta datorn från ett annat medium – till exempel ett USB-minne eller en CD – där det finns ett reparationsverktyg installerat.

Vi har precis slutit ett avtal med teamet bakom det effektiva reparationsverktyget EasyRE Home, som normalt kostar 525 kronor. Som prenumerant på PC-tidningen kan du därför just nu hämta programmet helt utan kostnad. 

> Hämta programmet EasyRE Home i Fördelszonen (kostnadsfritt för prenumeranter)

Spara EasyRE på ett USB-minne

EasyRE hämtas som en ISO-fil, vilket är en komplett avbildning av ett medium. Därefter måste verktyget sparas på ett bootbart medium – ett USB-minne eller en CD-ROM-skiva – för att du ska kunna starta datorn direkt till verktyget.

För det behöver du verktyget Easy USB Creator Lite, som du också hittar i Fördelszonen tillsammans med en guide till att använda programmet.

Var noga med att hämta rätt ISO-fil. Du hittar ett verktyg för Windows 10 och ett för Windows 11 i Fördelszonen.

> Läs även: Vad är skillnaden mellan ett USB-minne och en USB-sticka?

Kräver en ändring i Windows 11

På datorer med Windows 10 är du sedan redo att ansluta USB-minnet och starta datorn direkt till verktyget, så att du kan börja reparera datorn.

Om datorn har Windows 11 måste du däremot först göra en ändring på datorn, innan du kan starta den till EasyRE på USB-minnet.

EasyRE-programmet fungerar nämligen inte med den nya funktionen Säker start, som är ett Windows 11-krav, och därför måste denna funktion tillfälligt stängas av innan du kan starta programmet.

> Läs mycket mer om Windows 11 nyheter, tips och råd – här

Ändringar i BIOS är endast för experter

OBS! DETTA ÄR AVANCERAT

Om du inte är van vid att hantera datorns BIOS rekommenderar vi att du inte ändrar inställningarna som vi förklarar här. 

Om du råkar göra fel ändring riskerar du nämligen att datorn inte längre kan starta Windows.

Om du tidigare har gjort ändringar i datorns grundläggande operativsystem, kan du komma in i BIOS genom att trycka på en viss tangent när datorn startas och visar en svart skärm. 

Så stänger du av Säker start i BIOS

Vanligtvis är det F12, Del, F1 eller liknande som du ska trycka på för att komma till BIOS, men det står antingen på skärmen när du startar datorn eller i datorns handbok.

I BIOS ska du leta efter menyn Boot och gå in i den. 

Här finns vanligtvis ett alternativ som heter Secure Boot, som vi visar i exemplet nedan från ett ASUS-moderkort.

Ställ nu in alternativet Secure boot på Disabled.

TÄNK PÅ: Nu kan du inte längre starta datorn med Windows 11, eftersom operativsystemet kräver Säker uppstart. Windows 11 kan inte startas igen förrän du är klar med EasyRE och slår på Secure boot igen i BIOS.

Du måste gå in i datorns BIOS genom att trycka på F12, Del eller liknande när datorn startar.
AVANCERAT:

Du måste gå in i datorns BIOS genom att trycka på F12, Del eller liknande när datorn startar. Här ska du leta reda på alternativet Secure Boot och stänga av det innan du kan starta från USB-minnet med EasyRE.

Reparera din Windows 11-dator

När Säker start har stängts av i datorns BIOS kan du ansluta USB-minnet med EasyRE till en ledig USB-port och starta om datorn.

Nu startar datorn på USB-minnet med EasyRE. Om den inte gör det kan du läsa hur du får det att fungera.

EasyRE påminner lite om Windows, och nu kan du med musen välja alternativet Automated Repair för att reparera datorn så att den fungerar igen.

> Läs även: Så bootar du datorn från en CD eller ett USB-minne

När datorn startar från USB-minnet med EasyRE kommer du till den här menyn, där du ska välja Automated Repair för att reparera datorn.
EasyRE:

När datorn startar från USB-minnet med EasyRE kommer du till den här menyn, där du ska välja Automated Repair för att reparera datorn.

Slå på säker start igen

När EasyRE har reparerat datorn med Windows 11 tar du bort USB-minnet och går in i BIOS igen.

Här ska du återigen gå in under Boot och välja Secure Boot. Välj Activate eller Standard beroende på BIOS-version.

Nu kan du starta ett fungerande Windows 11.

Använder du EasyRE på en dator med Windows 10 behöver du inte ändra något i BIOS.

> Läs även: Du kanske kan få Windows 11 på din dator trots allt

Din dators livförsäkring

I PC-tidningen 4/2023, som finns ute nu, kan du läsa vår artikel om hur du skapar USB-minnet med EasyRE och hur du använder programmet för att reparera en dator med Windows 10.

Programmet fungerar på samma sätt i Windows 10 och 11 när det väl har startats på datorn, men om du har Windows 10 på datorn behöver du inte stänga av Säker uppstart.

> Du hittar artikeln för nedladdning i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...