Starta datorn från en dvd-skiva eller ett usb-minne

I PC-tidningen 5/2017 kan du läsa om att hämta en komplett installationsfil för Windows 10 och sedan bränna den på en dvd. 

Starta datorn från en dvd-skiva eller ett usb-minne

Om du behöver installera om Windows 10 måste datorn startas om från installationsmediet. Läs om hur det går till.

14 mars 2017

Krånglar dator så mycket att den inte går att starta kan den enda lösningen vara att installera om operativsystemet från en dvd-skiva eller ett usb-minne. För att det ska gå måste datorn vara inställd på att kunna starta från något av dem och det är inte alltid fallet. Testa att mata in en dvd eller anslut ett usb-minne och starta om datorn. Försöker datorn boota från något av dem behöver du inte göra mer. Om inget händer eller om datorn startar som vanligt kan du försöka med följande:

Att starta datorn från ett usb-minne eller en dvd-skiva

1. Tryck fler gånger på någon av tangenterna F11 eller F12. I de flesta fall öppnas nu en startmeny där det går att välja att starta datorn från ett usb-minne eller en dvd-skiva. Fortsätt till steg 2 om det inte fungerar.

2.Tryck flera gånger på någon av tangenterna Delete, F1 eller F10 medan datorn startar för att öppna datorns BIOS, det vill säga det inbyggda grundprogram som finns i datorn. Väl inne i BIOS använder du piltangenterna för att navigera i menyerna. Leta efter en meny som heter Boot eller Boot Order. 

Markera usb eller dvd-enheten som bootval 1, medan hårddisken ska vara val 2. Spara ändringar med tangenten F10. Nu kommer datorn att först försöka boota från ett usb-minne eller en dvd och går inte det bootar den som vanligt från hårddisken.

När du ändrar bootordningen enligt ovan kommer den att gälla i fortsättningen, medan steg 1 är en tillfällig åtgärd. Vill du veta exakt hur detta fungerar i din dator måste du läsa manualen.

I det aktuella numret av PC-tidningen 5/2017, kan du läsa om hur gör en installations-dvd för Windows 10.

Om du prenumererar på PC-tidningen nu får du tillgång till de senaste fem numren via Wype.

Kanske är du intresserad av...