Nu får ännu fler Windows 11
Är det din tur?

För drygt en månad sedan fick de första Windows 11 via Windows Update, nu är det dags för nästa stora grupp.

Nu får ännu fler Windows 11

Nu kan det vara dags att börja hålla koll på Uppdatering och Säkerhet i Windows inställningar. Microsoft har börjat skicka ut verktyget Datorhälsokontoll – och Windows 11 – till ännu fler datorer.

När Microsoft lanserar en ny, stor Windows-uppdatering – eller en ny Windows-version som i fallet med Windows 11 – görs det i intervaller så att företagets servrar orkar med belastningen.

Nu har Microsoft precis meddelat att företaget är redo för nästa fas i utrullningen av Windows 11.

Om datorn fortfarande inte har fått Windows 11 via Uppdatering & Säkerhet i Windows 10:s inställningar, kan väntetiden snart vara över.

> Läs allt om Windows 11

Datorn måste vara uppdaterad

Windows 11-uppdateringen blir dock bara tillgänglig om datorns version av Windows 10 är 2004 eller nyare, och om den har september månads säkerhetsuppdateringar installerade.

Dessutom måste givetvis datorns hårdvara leva upp till de ganska strikta systemkrav som Windows 11 har.

Det enklaste är att öppna inställningarna i Windows 10, välja Uppdatering och Säkerhet, och sedan kontrollera samt installera de tillgängliga uppdateringarna. Sedan är datorn redo för Windows 11. 

> Läs även: Så bra måste datorn vara för att få Windows 11

Windows 11-verktyg skickas ut till alla

Samtidigt har Microsoft precis bekräftat att verktyget Datorhälsokontroll, som undersöker om en dator kan installera och köra Windows 11, nu skickas ut till alla Windows 10-ägare via Windows update.

Det kommer att dyka upp på datorn som en uppdatering med namnet KB5005463. De som inte är intresserade av detta verktyg behöver bara avinstallera uppdateringen.

I den här nya versionen av verktyget finns också några små diagnostikverktyg som talar om hur datorn mår.

Microsoft tvingar in verktyget Datorhälsokontroll på datorer
Datorhälsokontroll:

I den nya versionen av Datorhälsokontroll, som snart kommer på alla datorer, finns det också små diagnostikverktyg som ger en överblick över datorns hälsa.


Även om det kan uppfattas som påträngande att tvingas ha Microsofts verktyg installerat på datorn, är det ändå betydelsefullt.

Istället för att bara veta att datorn inte kan köra Windows 11, eller helt enkelt vänta förgäves efter operativsystemet i Windows Update, kan verktyget ge svar på exakt vad datorn saknar för att kunna installera nästa Windows-version.

Hämta Windows 11 redan idag

Om datorn kan installera Windows 11 behöver du inte vänta i kön på att Microsoft för egen maskin gör den tillgänglig.

Med verktyget Windows 11 Installation Assistant, som du hittar i Fördelszonen, kan du hoppa över kön och hämta Windows 11 redan idag.

> Läs även: Vi har uppgraderat till Windows 11 – så enkelt var det

Kanske är du intresserad av...