Microsoft Surface Laptop S kostar bara 250 dollar
Microsoft Surface Laptop S

Microsoft har tagit fram en bärbar dator med betydligt lägre pris än du är van vid. Dessutom kan den köra Windows 11.

© Microsoft

Microsoft klara med häpnadsväckande billig bärbar dator

Microsoft konkurrerar med Google och deras Chrome OS med en ny och billig dator samt en annorlunda version av Windows 11.

18 november 2021 av Niklas Ernst

Hur mycket får en ny dator kosta – 3 000 kronor, 6 000 kronor eller kanske hela 12 000 kronor?

Inte om du frågar Microsoft. Deras senaste bärbara dator, Surface Laptop SE, kostar bara 250 dollar på den amerikanska marknaden.

Omräknat till svenska kronor skulle det ge en prislapp i trakten av måttliga 2 200 kronor. Med andra ord betydligt mindre än vad som brukar gälla för en vanlig bärbar dator.

LÄS ÄVEN: Microsofts nya Surface Laptop Studio kan användas på tre sätt

Surface SE är inte som andra

Microsofts nya dator är inte heller som en helt normal dator. 

Den är designad för att konkurrera med Googles lätta och billiga Chrome OS-datorer, som kör Googles eget operativsystem och används på många skolor och utbildningsinstitut.

Det betyder också att Surface SE är en lätt, liten och inte särskilt kraftfull dator. Den mäter 11,6 tum, har antingen 4 eller 8 GB arbetsminne, är utrustad med en Intel Celeron-processor och väger 1 100 gram.

Det handlar alltså inte om en dator som kan köra tunga program och redigera högupplöst video. Den är avsedd för att skriva och surfa, och det kan den i gengäld göra i 16 timmar på en laddning.

LÄS ÄVEN: Microsoft inleder massutrullning av Windows 11

Har en särskild version av Windows 11

För att få Windows 11 att fungera med den något begränsade hårdvaran har Microsoft valt att använda en nedbantad version av Windows 11 på datorn.

Operativsystemet har fått namnet Windows 11 SE, och till skillnad från ”riktiga” Windows 11 är det begränsat vilka appar och program som kan installeras. 

Anledningen är dels att Microsoft Store inte ingår i Windows 11 SE och dels att operativsystemet endast stöder vissa program, exempelvis Office-paketet, Edge och Chrome.

LÄS ÄVEN: Se skillnaderna mellan Windows 10 och Windows 11

Microsoft har ännu inte meddelat om det blir möjligt att köpa Surface Laptop SE här hemma eller om produkten endast är avsedd för vissa marknader, som Nordamerika. 

Det är också oklart om vi kommer att få se andra datorer med Windows 11 SE på våra breddgrader.

> Vill du läsa mer av vårt Windows 11-innehåll hittar du allt här.

Kanske är du intresserad av...