Kvinna med datormus
Datormus:

Det är inte lätt att hitta den perfekta musen till datorn, men det är sällan den som följer med datorn när du köper den.

© Shutterstock

Så hittar du den perfekta datormusen

Hur hittar man rätt mus för att jobba vid datorn? Vi hjälper dig.

6 januari 2022 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Det är ingen enkel sak att hitta en bra datormus.

Urvalet är större än någonsin och vi har alla olika preferenser, och inte minst händer.

Vad är egentligen viktigt att titta efter när det är dags att köpa en ny mus till datorn? Det ger testredaktören förslag på här.

> Läs även: Så inreder du ditt hemmakontor

Musen är en förlängning av din hand

En bra datormus fungerar nästan som en förlängning av handen. När du glömmer att du sitter med handen på musen för att styra markören på skärmen har du hittat rätt mus för dig.

Sannolikheten att en mus av den kalibern följer med när du köper en ny dator är dock  minimal. 

Antingen finns det ingen mus alls och du tvingas använda en mer eller mindre användbar pekplatta, eller så är det en simpel lågprismodell som ger värk i handleden om den används i mer än ett par timmar åt gången.

> Läs även: 7 tips för att bli effektivare med datormusen

Bra ergonomi med möss för datorspel

Det finns datormöss som är speciellt avsedda för att undvika förslitningsskador i hand och handled, men om du har sådana problem kan det faktiskt vara en bra idé att titta närmare på möss som är skapade för datorspelare.

Dessa möss har ofta många anpassningsmöjligheter. Vissa modeller har små vikter så att det går att ändra vikten på musen. Andra datormöss kan ändra form helt så att de passar din hand bättre.

Det kan hjälpa om du lider av artrit, musarm eller har andra åkommor i händer och handleder.

Möss för datorspel har dessutom ofta en knapp för att snabbt ändra precision om du till exempel behöver jobba med små detaljer eller inte är så stadig på handen.

> Läs även: 5 tips för att undvika musarm

Datormusen Mad Catz R.A.T. 8+ ADV
Datormus:

Den avancerade datormusen Mad Catz R.A.T. 8+ ADV är utvecklad för spelare, men kan också vara bra om du får ont i fingrarna när du arbetar med vanliga möss, eftersom den kan ändra form så att den passar perfekt i din hand.

© Mad Catz

Stor teknisk utveckling inom möss

Det kan kanske vara svårt att upptäcka att det har skett en enorm utveckling inom datormöss, för många av framstegen har skett under skalet.

Under de cirka 25 år som PC-tidningen testat datormöss har den dammsamlande, rullande kulan bytts ut mot sensorer som läser av underlaget under musen.

Antalet knappar har dessutom blivit allt fler och många möss har fått inbyggt ljus. 

Knapparnas funktioner och ljusets mönster kan ofta styras av musens eget inställningsprogram, så att det går att göra musen personlig.

> Du kan läsa tester och recensioner av datormöss i Testzonen

Musen använder ljus i knapparna

Det senaste steget i utvecklingen är optiska kontakter inne i musen som använder ljus för att registrera musklick. 

Det gör det möjligt att klicka upp till tre gånger så snabbt om du klickar flera gånger i rad. Samtidigt ger det musen längre livslängd, eftersom optiska kontakter håller upp till 50 procent längre.

Optiska kontakter är en förhållandevis ny teknik och än så länge finns de bara i de dyraste mössen, som ofta också är de som är avsedda för datorspel.

Läs vårt stortest av möss

I PC-tidningen nummer 2/2022 ställer vi sex datormöss mot varandra. 

De har alla olika fördelar, även om de är ganska olika. Det finns till exempel ett par superlätta exemplar, en avancerad spelmus samt en bra och billig trådlös mus.

> Du kan läsa hela stortestet i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...