De mekaniska hårddiskarna bygger på väletablerad teknik där magnetiska plattor roterar med 5 400–7 200 varv per minut, medan en läsarm skriver och läser data.
Hårddisk:

De mekaniska hårddiskarna bygger på väletablerad teknik där magnetiska plattor roterar med 5 400–7 200 varv per minut, medan en läsarm skriver och läser data.

Nu kommer de snabba hårddiskarna

De senaste åren har de moderna SSD-enheterna, där data lagras på flashminnen likt ett USB-minne, fått det mesta av uppmärksamheten, eftersom enheterna är många gånger snabbare än en mekanisk hårddisk. Nu replikerar dock de mekaniska hårddiskarna.

23 november 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

För ett antal år sedan tog de små SSD:erna över platsen som det föredragna lagringsutrymmet på framför allt bärbara datorer. Även vi här på PC-tidningen har länge lovordat den fantastiska tekniken.

SSD-enheten är mycket snabbare än den gamla mekaniska hårddisken, och den kan verkligen sätta fart på uppstarten av Windows om du uppgraderar en äldre dator.

SSD-enheter har däremot fortfarande svårt att mäta sig med de vanliga hårddiskarna när det gäller kapacitet.

I nya datorer sitter det oftast en SSD på 256 eller 512 gigabyte, vilket är långt ifrån de åtskilliga terabyte som ofta finns även i billiga mekaniska hårddiskar.

Läs även: 4 bra anledningar att uppgradera till SSD

De ”gamla” hårddiskarna kommer tillbaka

I takt med att SSD:er har sjunkit i pris och blivit standardvalet i nya datorer, trodde även vi här på tidningen att de mekaniska hårddiskarna var på väg mot elektronikmuseerna.

Utvecklingen av hårddiskar fortsätter dock och den klassiska lagringslösningen är fortfarande det föredragna valet när stora mängder data ska förvaras.

OCH nu har hastigheten fått ett lyft. 

Seagate, en av världens största tillverkare av mekaniska hårddiskar, har just lanserat sin nya hårddisk, Exos 2X18, som erbjuder oöverträffad hastighet och utmärkt kapacitet.

Exos 2X18 kan överföra data med 545 megabyte per sekund, vilket är i nivå med SSD:er som ansluts via SATA-porten. Det räcker för att starta och köra Windows på ett tillfredsställande sätt. 

> Läs även: Så byter du hårddisk på datorn

De snabba hårddiskarna från Seagate kan överföra data med upp till 545 MB/s.
Seagate Exos 2X18:

Skivorna i de snabba hårddiskarna från Seagate roterar med 7 200 varv per minut och hårddisken kan överföra data med upp till 545 MB/s.

18 TB kapacitet och hög hastighet

Seagate Exos 2X18 ersätter modellen Exos X18 som kom ut på marknaden för några år sedan. Föregångaren kan fortfarande köpas för under 4 000 kronor för modellen med 18 TB lagringsutrymme.

Nya Exos 2X18 förväntas börja säljas till ungefär samma pris och kapaciteten är densamma som den tidigare modellen – alltså imponerande 18 TB eller 18 000 GB.

Hårddisken mäter 3,5 tum och ansluts till en ledig SATA-port på datorn. 

I chassit sitter två identiska hårddiskar som kan arbeta parallellt tack vare en så kallad ”Multi-Actuator”. Det innebär att alla filer i praktiken kan överföras i dubbel hastighet

NVMe SSD:er är fortfarande betydligt snabbare

De nya mekaniska hårddiskarna är dock på intet sätt lika snabba som de mindre och nyare SSD:erna. I stället för SATA ansluts dessa till datorn via PCI Express-porten på en M.2-sockel med hjälp av standarden NVMe. 

> Läs även: Vad är en NVMe-enhet?

Här är hastigheten i många fall så hög som 3 000–4 000 megabyte per sekund. Med andra ord nästan tio gånger snabbare än både SATA SSD och Seagates nya hårddisk.

I gengäld är kapaciteten i regel långt från Exos 2X18:s 18 TB – normalt mellan cirka 512 GB och 2 TB.

Snabb sökning med SSD 

Även på en annan punkt är SSD:erna överlägsna: Söktiden. 

Det tar helt enkelt längre tid att flytta en mekanisk arm över de magnetiska skivorna för att hitta alla delar av en fil än att skicka några elektroner genom en minneskrets.

Trots att Exos 2X18 har en utmärkt söktid på 4,16 millisekunder är det fortfarande en evighet jämfört med en SSD:s nästan omedelbara sökning efter filer och fildelar.

> Är du osäker på om din dator har en vanlig hårddisk eller en modern SSD? Kontrollera saken här

Kanske är du intresserad av...