NVMe-enhet till datorn
NVMe:

Lagringsutrymme på minneskretsar tar allt mindre plats, och därför är en ny NVMe-enhet lika liten som sina föregångare. 

Vad är en NVMe-enhet?

Med de små NVMe-enheterna, som finns inbyggda i många nya datorer, tar datorn mindre plats än någonsin – och är lätt att uppgradera.

Trots att standarden NVMe är tio år gammal, är det först på senare år som den har blivit vanlig i nya datorer i de flesta prisklasser.

I äldre datorer bestod lagringsutrymmet av en hårddisk på 3,5 eller 2,5 tum – eller en SSD på 2,5 tum – men i dag har det blivit allt vanligare att det sitter en SSD i form av en NVMe i datorerna.

NVMe står för Non-Volative Memory express och är en standard som definierar hur lagringsutrymmet på en dator kan använda PCI Express-tekniken för att transportera information.

PCI Express känner du kanske till som de socklar på datorns moderkort, där expansionskort som grafikkort och nätverkskort monteras – och de är fruktansvärt snabba.

Olika hårddiskar och NVMe-enhet
Skivor:

I bakgrunden syns den klassiska 3,5 tums hårddisken som fortfarande används i stationära datorer. Framför den en hårddisk på 2,5 tum som ofta används i bärbara datorer, och så den nya NVMe-disken som nästan inte är något annat än några minneskretsar och en kontakt.

NVMe-kontakter finns på alla nyare datorer

NVMe, eller M.2-kontakt som det också kallas, finns på i stort sett alla nyare datorer, både stationära och bärbara, och det är ett enkelt sätt att utöka datorns lagringsutrymme.

På vissa bärbara och stationära enheter sitter ibland en 2,5 tums SSD monterad via SATA-kontakten, och så finns det ofta en tom NVMe-kontakt på moderkortet i den stationära eller bakom en skyddsplatta på den bärbara datorn.

Kontakten kan användas för att montera en SSD av typen NVMe, som finns att köpa för 250 kronor och uppåt beroende på storleken på lagringsutrymmet. 

Du kan till exempel köpa en Kingston NV1-SSD på 500 GB för 490 kronor.

Om det redan sitter en SSD på M.2-anslutningen i datorn kan den ersättas med en större lika enkelt som om det vore en traditionell hårddisk.

> Läs även:Vilken nätverkskabel ska jag välja?

Snabbare och fysiskt mindre

Fördelarna med NVMe är lätta att upptäcka: Den är väsentligt mindre än de gamla formaten, och därmed är det möjligt att bygga mindre datorer eller lägga till flera andra komponenter.

Samtidigt är PCI Express-standarden som används för att överföra data betydligt snabbare än SATA som används till traditionella SSD och hårddiskar. 

SATA 3.0 har en teoretisk maxhastighet på 6 Gbit/s, medan PCI Express i sin snabbaste form har en gräns på hela 126 GB/s. 

Den vanligaste versionen av PCI Express till NVMe-diskar som heter 3.0 x16 har dock en maximal hastighet på 15,75 GB/s, som fortfarande är betydligt snabbare än SATA.

> Läs även: Vilken extern hårddisk ska jag välja?

Uppgradera datorn och få mer utrymme

I PC-tidningen nummer 9/2022 som finns ute nu kan du läsa om hur du enkelt uppgraderar datorns lagringsenhet så att du får mer plats – och högre hastighet.

Du får även ett program i Fördelszonen så att du enkelt kan kopiera alla filer på din nuvarande hårddisk till den nya utan att behöva börja om från början med att installera Windows på nytt.

> Løs artikeln och ladda ner programmet i Fördelszonen här

Kanske är du intresserad av...