4 bra skäl att uppgradera till en ssd

Om den primära lagringsenheten i din pc inte är en ssd finns det ett antal bra skäl till att åtgärda det.

2 januari 2017 av Mikkel Jacobsen

1. Snabbare

Till skillnad från en hårddisk finns det ingen mekanik i en ssd. Medan filerna i en hårddisk sparas på magnetiska skivor som snurrar snabbt och läses av med ett läshuvud, fungerar en ssd på samma sätt som ett usb-minne. Det går betydligt snabbare att läsa och skriva data i minnesceller och allt sker utan ett enda ljud samtidigt som en ssd aldrig blir varm. Med Windows installerat på en ssd blir datorn betydligt snabbare.

2. Energisnålare

Eftersom det inte finns några rörliga delar i en ssd drar den mindre ström. Det innebär i sin tur att den inte blir varm som en hårddisk och att den därför inte behöver kylas med fläktar som också drar ström. Därför räcker batteriet i en bärbar pc med en ssd märkbart längre i än i en bärbar med en hårddisk.

3. Tystare

En annan fördel med avsaknaden av rörliga delar är att en ssd är så gott som ljudlös. Det hörs ingenting när data skrivs eller läses från enheten och därmed passar en ssd även bra i en stationär pc som står på skrivbordet.

4. Mer fart

Det är inte bara Windows som blir snabbare med en ssd. Även program och spel kommer att starta betydligt kvickare och det går även blixtrande snabbt att läsa och spara dokument.

> Läs mer: Framtidens hårddisk

Kanske är du intresserad av...