Extern hårddisk
Extern hårddisk

En extern hårddisk ger extra utrymme för viktiga filer, men ibland dyker den inte upp automatiskt i Utforskaren. Som tur är finns det en enkel lösning.

© Shutterstock

Har din hårddisk försvunnit i Utforskaren?

Om du har anslutit en extern hårddisk till datorn och den inte dyker upp automatiskt i Utforskaren ska du inte drabbas av panik. Det finns nämligen en enkel lösning.

12 augusti 2021 av Martin Lorentsen

En extern hårddisk är ett genialiskt tillbehör

och kan beskrivas som en bärbar variant av den hårddisk som sitter i din dator. Genom att ansluta den till datorn får du enkelt extra lagringsutrymme eller utrymme för att säkerhetskopiera viktiga filer.

Hårddisken ansluts till datorn med en kabel och du kommer enkelt åt den via Utforskaren, vilket gör det smidigt att föra över filer till och från hårddisken.

Men det kan hända att den inte dyker upp i Utforskaren.

Om det inträffar betyder det inte per automatik att du har köpt en defekt hårddisk. Du behöver bara hjälpa datorn att upptäcka den.

LÄS ÄVEN: Flytta till ny dator med en extern hårddisk

Så hittar du den externa hårddisken i Utforskaren

Om Utforskaren inte automatiskt visar den externa hårddisken bland enheterna under Den här datorn, måste du ge hårddisken en enhetsbokstav. 

Det gör du genom att ansluta hårddisken till datorn och sedan gå in i inställningarna för Diskhantering i Windows enligt beskrivningen nedan.

  1. Högerklicka på Windows Start-knapp
  2. Välj Diskhantering
  3. Högerklicka på hårddisken
  4. Klicka på Ändra enhetsbeteckning och sökvägar....
  5. Klicka på knappen Lägg till....
  6. Markera Tilldela följande enhetsbokstav:
  7. Klicka på pilen till höger och välj en bokstav
  8. Klicka slutligen på OK.

LÄS ÄVEN: Lagringsmedierna som försvann – hur många kommer du ihåg?

Förvandla din gamla datorhårddisk till en extern hårddisk

Det finns ingen anledning att hårddisken från din gamla dator ska samla damm på en hylla. Med en hårddiskdocka kan nämligen gamla hårddiskar fortfarande tjäna som externa hårddiskar.

Montera bara den gamla hårddisken i en dockningsstation som ansluts till datorn, så kan hårddisken från den gamla datorn fungera som en extern hårddisk. 

Det finns även hårddiskdockor med flera ingångar, så att du till exempel kan montera fyra hårddiskar i samma dockningsstation och därmed markant öka lagringsutrymmet.

Extra lagringsutrymme är dock inte den enda fördelen med en hårddiskdocka – i PC-tidningen nummer 13/2021 kan du läsa mer om de praktiska hårddiskdockorna. 

> Läs artikeln "Få glädje av dina gamla hårddiskar" i Fördelszonen

Det finns nämligen flera olika typer av dockningsstationer för hårddiskar, och det är stor skillnad på pris och kvalitet.


Kanske är du intresserad av...