Gammal datr

I dag är usb-minnen, ssd-enheter och molnlösningar populära, men för inte så länge sedan var det andra tekniker som gällde för att spara data.

© Shutterstock

Lagringsmedierna som försvann

I dag sparar vi filer på ssd-enheter, usb-minnen och externa hårddiskar, men hur framtidssäkra är dessa typer av enheter egentligen? Här är några exempel på populära lagringsmedia som har försvunnit.

Nu för tiden är det många som sparar filer och bilder i molnet, på en extern hårddisk, på ett usb-minne eller kanske i mobiltelefonen.

Men historien visar att inga lagringsmedia varar för evigt och det finns massor med bortglömda sätt att lagra filer.

Vi på redaktionen minns särskilt disketten som följde med tidningen när den var ny. Men långt före disketten fanns den andra typer av lagringsmedia, och några av dem används än i dag.

Här är tre lagringsmedia som försvann:

1. Hålkort

Hålkort må kännas som något från stordatorernas barndom, men de är faktiskt betydligt äldre än så.

Första gången hålkort användes för att lagra information var under folkräkningen i USA år 1890. Metoden används fortfarande för samma ändamål runtom i USA.

Hålkort har använts till allt möjligt, bland annat i det amerikanska rymdprogrammet ända fram till 80-talet. Numera är dock hålkorten sällsynta, men förekommer för exempelvis styrning av till exempel vävstolar.

Hålkortsmaskin

Hålkort är det lagringsmedai som har använts under längst tid, faktiskt i över 100 år. Men det är inte det vi tänker på när vi vill spara filer och annan data i dag.

© Shutterstock

2. Disketter

Disketter eller floppydiskar är nog den typ av lagringsmedia som många tänker på från datorernas barndom.

Disketten uppfanns år 1967 och började användas kommersiellt av IBM 1971.

Det har funnits många storlekar av disketter. De mest kända är nog 8, 5,25 och 3,5 tum, men Sony använde ett tag disketter i storleken 2 tum i sina elektroniska kameror.

Lite senare utvecklades det nya typer av diskettliknande produkter som ZIP-drive och MiniDisk. De blev förhållandevis kortvariga och konkurrerades ut av usb-minnen och minneskort.

Numera är disketten mest känd som symbolen för att spara i olika program.

Disketter, 8 + 5,25 tum.

När PC-tidningen var ny följde det med en diskett till tidningen. Den ersattes snart av en cd-skiva, som sedan fem år i sin tur har ersatts av Fördelszonen på vår hemsida.

© Shutterstock

3. Kassetter

Ett annat lagringsmedia som alla som hade en ZX Spectrum eller Commodore 64 i mitten av åttiotalet känner till är kassettbandet.

I en kassett sparas informationen på ett magnetiskt plastband. Tekniken med att lagra information magnetiskt uppfanns i Tyskland år 1928, först som metalltrådar men senare som mer kompakta lösningar.

På ett kassettband som man tänker på i första hand sparas informationen analogt. I slutet av 80-talet lanserade Sony och Philips Digital Audio Tape, som lagrade data digitalt på magnetband. DAT används fortfarande, men i begränsad omfattning.

Linear Tape-Open (LOT)

Det har funnits många typer av kassettband för att lagra data. Ett exempel är Liner Tape-Open, LOT (bilden), från slutet av 90-talet, som fortfarande används för att lagra stora mängder data.

© Shutterstock

Välj rätt sätt att spara dina filer

Har du kvar gamla disketter eller kassettband vet du att det är svårt, om inte omöjligt, att hitta ett sätt att läsa av dem.

Frågan är hur långlivade dagens typer av lagringsmedia är? Svaret är att ingen vet och att det får framtiden utvisa.

Det allra säkraste sättet att spara det som kanske är mest värdefullt för många – bilder, är att göra som mamma och pappa gjorde, det vill säga framkalla dem och sätta dem i fotoalbum. Så länge fotoalbumen förvaras på rätt sätt kan kommande generationer bläddra i dem och titta på bilderna.

Men hur ska vi då spara alla digitala bilder och filer på bästa sätt?

I det nya numret av PC-tidningen tittar vi närmare på aktuella lagringsmedier, som ssd-enheter, usb-minnen, externa hårddiskar med flera. Vi går igenom hur de fungerar och hur lång deras förväntade livstid är.

Missa inte guiden om hur du sparar bilder, video, ljud och så vidare i rätt format för framtiden. Du får som alltid det program du behöver.

> Du som läser PC-tidningen hittar artikeln och programmet i Fördelszonen (kräver inloggning)

Kanske är du intresserad av...