Gör datorn redo för de snabba NVMe-SSD:erna
NVMe-SSD:

De nya SSD-enheterna ansluts till en M.2-sockel på datorns moderkort, vilket ger tillgång till hastigheter som matchar den PCI Express-motorväg som även grafikkort använder. 

Förbered datorn för de snabba NVMe-SSD-enheterna

De nya SSD-enheterna av typen NVMe har ett annat format än vanliga SSD:er. Därför måste datorn ha de moderna M.2-socklarna om du vill kunna installera en NVMe-disk. Som tur är går det att uppgradera datorn för några hundralappar.

16 januari 2023 av Henning Dadkhah Rasmussen

Hittills har de blixtsnabba SSD-enheterna, som för ett antal år sedan ersatte den gamla mekaniska hårddisken i många nya datorer, haft samma form som de traditionella hårddiskarna på 2,5 tum.

Den storleken var praktisk, eftersom SSD:erna passade i de öppningar som redan fanns i datorerna.

Under de senaste åren har utvecklingen dock flyttat över till en helt annan form som heter M.2, där diskarna vanligtvis bara är 22 x 80 millimeter. I stället för via SATA-porten transporterar de data via PCI Express.

Med andra ord går det alltså inte att bara sätta de nya små enheterna där du brukar. De kräver att det finns en M.2-sockel i den stationära datorn. 

Vad är en SSD-enhet?

SSD står för ”Solid State Drive”.

SSD-enheter är en vidareutveckling av de traditionella mekaniska diskar (HDD) som datorn använder för att lagra filer, bilder och andra data.

En SSD-enhet är minst fem gånger snabbare än en gammaldags hårddisk. Det finns inga mekaniska delar, så den är både fysiskt mindre, drar mindre ström och är tåligare än en HDD. I gengäld har en SSD (ännu) inte samma kapacitet som en HDD, och SSD är (fortfarande) dyrare per gigabyte än en HDD.

SSD finns både som interna diskar som är inbyggda i datorn och som externa diskar som vanligtvis ansluts via USB.

> Läs även: 4 bra anledningar att uppgradera till SSD

Mycket snabbare SSD-enheter

Den nya generationens SSD-enheter använder NVMe-standarden för att kommunicera via den blixtsnabba PCI Express istället för den gamla SATA-porten. 

Därför kallas SSD-enheterna ofta för NVMe-enheter, vilket står för Non-Volative Memory express. 

Förutom att dessa enheter är snabbare än vanliga SSD:er är de också mindre. Därmed finns det mer plats för andra komponenter i datorn och de är minst lika enkla att byta om du vill ha mer plats. 

Priset har för länge sedan sjunkit till en rimlig nivå, så du kan till exempel köpa en WD Blue SN570 500 GB NVMe SSD-SSD på 500 gigabyte för drygt 600 kronor. 

> Läs även: Vad är en NVMe-enhet?

Har du ingen M.2-sockel i datorn?

Alla nya datorer har minst en av de nya M.2-socklarna, men om så inte är fallet i din dator – eller om du vill ha ännu fler av de små portarna – är det enkelt att bygga ut datorn.

Det går nämligen att köpa en adapter för några hundralappar. Det kan till exempel vara den här adaptern hos Komplett

Den installeras enkelt på den stationära dators moderkort i en ledig PCI Express-sockel, och den ger dig två M.2-portar för de nya SSD:erna.

Adaptern kan användas både i datorer som inte har några M.2-portar alls och i datorer som redan är utrustade med M.2.

M.2-expansionskort
M.2-expansion:

Om datorn inte har M.2-portar kan du köpa ett expansionskort som enkelt installeras i en ledig PCI-express-sockel på moderkortet. Det ger tillgång till två M.2-portar som du kan använda för att installera SSD:er.

Så förlänger du datorns livslängd

I PC-tidningen 2/2023, som finns ute nu, kan du läsa om sju andra uppgraderingar för både bärbara och stationära datorer som kommer att förlänga deras livslängd avsevärt. 

Det innebär att du kan skjuta upp köpet av en ny dator i några år genom att helt enkelt uppgradera vissa av datorns komponenter och tillbehör.

> Läs artikeln här ”Förläng datorns livslängd med många år ” i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...