Geocaching med mobilen i hand gör skogspromenaden roligare.
Geocaching:

Geocaching med mobilen i hand gör skogspromenaden roligare.

© Shutterstock

På skattjakt med geocaching

Frisk luft, motion och en kul dag med spännande upplevelser i stan eller ute i naturen. Det är ingredienserna i aktiviteten geocaching. Med appen Geocaching blir utflykten genast mer spännande.

Skogspromenaden blir roligare om du har ett mål med utflykten. Även om det är en stund då man gärna stoppar undan mobiltelefonen, kan den vara ett redskap som gör det mer spännande att ta sig ut i naturen.

Med appen Geocaching blir utflykten mer av ett äventyr.

Det här är geocaching

Geocaching är en skattjakt med hjälp av mobiltelefonen. Med hjälp av en app i mobilen letar du efter skatter som andra geocachare har gömt ute i naturen eller kanske i stan.

Med geocaching får du koordinater för skatter i din närhet. Det kan vara där du bor, på semestern eller omkring sommarstugan.

Geocaching är ett populärt nöje för många när de är ute och reser och du kan hitta spårbara föremål som har farit runt hela världen. Skatt i det här sammanhanget är inte detsamma som de guldkistor de gamla sjörövarna letade efter. En geocachskatt kan vara lite vad som helst.

LÄS ÄVEN: ChatGPT: Prova chattroboten som alla pratar om

Geocaching: Skattjakt i det fria
Geocaching:

De flesta geocachskatter, särskilt i tätbefolkade områden, är ganska små för att inte upptäckas av misstag av andra än geocachare. I skattgömman finns det alltid en loggbok som du ska fylla i och fyndet loggas sedan på webbsidan Geocaching.com.

Kom i gång med appen Geocaching

Den populära geocachingappen heter kort och gott Geocaching. Den innehåller ledtrådar till fler än tre miljoner skatter över hela världen.

Appen är gratis och om du uppskattar geocaching kan du köpa ett premiumabonnemang som ger dig fler möjligheter.

Innan du satsar några stora pengar på geocaching är det viktigt att veta att de skatter det är frågan om inte är värda något ekonomiskt, de är bara till för att vara roliga att hitta.

Det är jakten på skatterna som är hobbyn, inte själva föremålen du hittar. När du hittar en skatt kan du logga den i appen. Lägg tillbaka skatten på exakt samma sätt som när du hittade den, så att andra kan få nöjet att leta efter den.

Så här funkar appen Geocaching

  1. Börja med att hämta appen Geocaching i mobilen. Appen är på svenska.
    - Appen Geocaching till Android
    - Appen Geocaching till iPhone
  2. Skapa ett konto i appen
  3. Aktivera telefonen positionstjänster, till exempel gps. Detta hjälper appen till med.
  4. Nu öppnas själva kartan i appen. Den visar området omkring dig och eventuella skatter visas med gröna ikoner. Nu är det bara att dra i gång skattjakten!

LÄS ÄVEN: Så funkar gps-navigering

När du har skapat ett konto i appen Geocaching visas en karta över området nära dig. Här ser du var det finns eventuella skatter gömda.
Geocaching:

När du har skapat ett konto i appen Geocaching visas en karta över området nära dig. Här ser du var det finns eventuella skatter gömda.

Geocachingens nästa steg

När du har kommit i gång med geocaching kanske du vill gömma en egen skatt. Det gör du förstås vid en dator eller annan enhet med större skärm och hemsidan geocaching.com kombinerat med en handhållen gps-enhet eller en app som använder gps-averaging, absolut inte via appen Geocaching.

Du kan även ta nästa steg i skattletande och skaffa en gps som är särskilt framtagen för geocaching. Det var så hela trenden med geocaching startade för snart 20 år sedan – det vill säga innan det fanns några mobiltelefoner med gps-funktion.

Geocaching med gps, karta och kompass
Geocaching med GPS:

Vill du geocacha i ett område med dåligt mobiltäckning fungerar det lika bra med en vanlig gps, en karta och en kompass. Det är det gamla sättet att leta efter skatter.


Många geocachare använder inte mobilen utan förlitar sig på mer traditionella metoder. Med kartor, en gps och en kompass ger de sig ut på skattjakt.

Detta kan faktiskt vara en fördel, särskilt i områden med dålig mobiltäckning.

Läs mer om geocaching och se om det finns några skatter i närheten av dig, på sajten Geocaching.com.

Kanske är du intresserad av...