LCD-skärmar finns i många storlekar och utformningar.
LCD

LCD-skärmar finns i många storlekar och utformningar.

© Shutterstock

LCD, OLED, QLED och AMOLED: Vilken skärm ska jag välja?

Namnen på de olika skärmteknikerna låter exotiska, men vad är egentligen skillnaden? Och vad är bäst? Här får du svaret.

Oavsett om du sitter framför TV:n, vid datorn eller står med telefonen i handen så är skärmen en viktig länk mellan dig och elektroniken.

Därför är det naturligtvis också viktigt att skärmen är så bra som möjligt, även om det kan vara lite svårt att navigera bland mängden olika skärmtekniker.

Vi har tittat närmare på de spännande teknikerna som används i skärmar idag:

Hur fungerar en LED-skärm?

LED är en förkortning för Light Emitting Diode – alltså en lysdiod. I en LED-skärm används lysdioder för att belysa en LCD-panel bakifrån och på så sätt skapa en bild.

LCD står för Liquid Crystal Display. Det vill säga en panel som består av flytande kristaller som skapar bilden.

En LED-skärm består av flera lager av bland annat polariseringsfilter och glas, men är ändå mycket tunnare än de bildrörsskärmar som tekniken ersatte kring millennieskiftet.

LED är tekniken som användes till platta bildskärmar när dessa dök upp. Även om det har kommit nyare och mer avancerade tekniker idag är LED fortfarande ett sätt att få en bra skärm till ett vettigt pris.

Vad är OLED och QLED?

OLED är en populär teknik i moderna TV-apparater. Man kan säga att det är steget upp från LED, som inte är lika populärt längre.

OLED står för ”Organic light-emitting diodes” och ger en mycket klar bild samt väldigt kort svarstid. OLED är också särskilt känt för att ge perfekt svärta i bilden.

Det är den mest använda skärmtekniken i de dyra modellerna från de flesta TV-tillverkare, dock inte Samsung som föredrar sin egen Quantum Dot-teknik (QLED) som är en avart av LCD-skärmar.

QLED står för Quantum Dot Light-emitting Diode och här är varje ”dot” eller punkt extremt liten, vilket ger ett mer exakt färg- och ljusspektrum jämfört med OLED där dioderna är större. 

Samsung håller hårt i sin QLED-teknik i sina nyaste TV-apparater.
QLED

Samsung håller hårt i sin QLED-teknik i sina nyaste TV-apparater.

© Samsung

Vad är skillnaden mellan OLED och QLED?

Både QLED- och OLED-skärmar är vanligtvis tunna.  Varje pixel eller bildpunkt lyser själva, så de behöver ingen bakgrundsbelysning. 

Det betyder också att varje enskild pixel kan stängas av helt och hållet så att OLED-skärmen kan leverera en mycket djupare återgivning av svart än en LED-skärm.  QLED visar svart bättre än LED, men inte lika bra som OLED.

I gengäld har OLED-skärmar oftast lite svagare ljusstyrka än QLED-skärmar, vilket är en anledning till att QLED-skärmen också drar mer ström.

Vad är då AMOLED-skärmar?

AMOLED-skärmar har sedan 2007 använts i framförallt smartmobiler och surfplattor.

Förkortningen står för Active Matrix Organic Light Emitting Diodes och det är egentligen en vidareutveckling av OLED-skärmar med uteslutande bättre egenskaper. AMOLED är också tekniken som gör att vissa mobiltelefoner justerar ljusstyrkan automatiskt beroende på hur ljust det är i omgivningen.

Super AMOLED-skärmar använder AMOLED-teknik, men där beröringskänsligheten är inbyggd i själva skärmen istället för att ligga i ett eget lager över skärmen.

> Samsung har precis lanserat en bärbar dator med AMOLED-skärm. Läs mer här.

Vad ska jag välja?

Om du ska välja LED, OLED eller AMOLED eller något annat beror på ditt behov och inte minst din budget.

Alla tekniker kan idag ge dig bilder i Full HD och 4K, så det är mer en fråga om design och personlig preferens som avgör saken.

De flesta ser knappast någon skillnad på om en datorskärm till exempel använder OLED eller AMOLED.

LED är fortfarande den billigaste lösningen, och även om både OLED och AMOLED är nyare tekniker är LED en bra lösning för de flesta ändamål.

> Läs även: Vad betyder Ultra HD, 4K och 8K?

Kanske är du intresserad av...