4K UHD TV

Vad betyder Ultra HD och 4K?

Full HD har länge varit det yppersta inom datorskärmar och tv. Men slår du upp valfri reklamtidning från en datorhandlare kommer du nu även stöta på begreppen Ultra HD, UHD och 4K. Vad är det? Och är det något du behöver? Läs här och lär dig om begreppen.Ultra HD ger den bästa bildkvalitetenUltra HD och 4K är beteckningar för hur hög bildupplösning en digital produkt kan prestera. Det gäller skärmar och kameror och alla enheter där det handlar om skarpa bilder.

14 maj 2015

Full HD har länge varit det yppersta inom datorskärmar och tv. Men slår du upp valfri reklamtidning från en datorhandlare kommer du nu även stöta på begreppen Ultra HD, UHD och 4K.

Vad är det? Och är det något du behöver? Läs här och lär dig om begreppen.

Ultra HD ger den bästa bildkvaliteten

Ultra HD och 4K är beteckningar för hur hög bildupplösning en digital produkt kan prestera. Det gäller skärmar och kameror och alla enheter där det handlar om skarpa bilder.

Bildupplösning står för hur många pixlar en bild består av. Hög upplösning innebär alltså många pixlar. Antal pixlar är avgörande för hur hög detaljgrad man kan få, och därmed hur god bildkvaliteten är. Ju högre upplösning, desto mer nyanserad och skarp bild.

Vad är UHD och Ultra HD?

Beteckningarna Ultra HD eller UHD betyder egentligen detsamma. Vissa skriver UHD, men det är alltså bara en förkortning av Ultra HD.

Om du har en Ultra HD-skärm innebär det att den kan ha en upplösning på 3?840 x 2?160 pixlar (kallat 4K) och upp till 7?680 x 4?320 pixlar (kallat 8K). Det är en högre standard än Full HD, där upplösningen är 1?920x1?080 pixlar.

Vad är 4K och 8K?

4K och 8K är - som beskrivet ovan - båda beteckningar som har att göra med Ultra HD.

Om en skärm har en upplösning på 4K så betyder det att bilden är 4?000 pixlar bred. Vid 4K är upplösningen fyra gånger högre än vid Full HD. Om du tittar på en skärm med 8K är den försedd med 8?000 pixlar på bredden. Alltså en 16 gånger så hög upplösning som Full HD.

Ultra HD och 4K inte standard än

Ultra HD-skärmar kommer alltså visa knivskarpa bilder med massor av djup, även när skärmen är mycket stor. Du får med många fler detaljer i än i bilder i Full HD.

Det produceras dock inte så många filmer och foton i 4K eller 9K ännu, så för närvarande är det begränsat vad du kan hitta. Det råder dock inga tvivel om att vi är på väg dit. Tills vidare får du alltså själv bege dig ut med kameran för att spela in film och fotografera, om du till fullo vill utnyttja potentialen i en UHD-skärm.

Kanske är du intresserad av...