Städa datorn
Städa

En dator får förstås inte rengöras på detta sätt, men de måste trots allt städas då och då.

© Shutterstock

Städa din dator

En välstädad dator är en sund dator. Var noga med att rengöra din dator med jämna mellanrum, annars kommer den att fungera allt sämre.

Smuts och damm samlas i datorn och kladdiga fingrar solkar ner tangentbordet.

När det samlas damm i en dator försämras prestandan eftersom damm isolerar. Därmed kan inte datorns komponenter kylas ordentligt. Och hur mycket bakterier som finns i ett kladdigt tangentbord vill vi inte veta.

Det finns med andra ord många skäl till varför en dator bör hållas lika ren som resten av ditt hem.

Låt bli tvål och vatten

Elektronik ska inte rengöras på samma sätt som resten av ditt hem.

Vatten och rengöringsmedel är förbjudna eftersom elektriska komponenter inte tål minsta lilla fukt.

Vad som i stället behövs är isopropylalkohol, även kallat isopropanol, Ajax fönsterputs, tops eller en mjuk liten pensel, en luddfri trasa av typ mikrofiberduk och tryckluft på burk. Plocka också fram dammsugaren

Tryckluft på burk kostar mellan 70 och 100 kronor och finns hos Biltema, Jula, Kjell & Company och i liknande butiker. Många av dem säljer också isopropanol (finns även på apotek), som kostar runt 60 kronor för 100 milliliter.

När du har plockat fram datorstädgrejerna är du redo att sätta i gång.

Sprayburk med tryckluft
Komprimerad luft

En sprayburk med tryckluft är ett måste för att få datorns komponenter rena och dammfria.

© Shutterstock

Ta bort damm

Damm och elektronik hör inte ihop eftersom olika komponenter kan överhettas när de täcks av allt tjockare dammlager. På grund av statisk elektricitet drar sig dock elektronik till sig damm. Därför måste alla datorer städas då och då.

Börja med att stänga av datorn. Ställ den på ett stadigt och rent bord, till exempel köksbordet. Ta fram dammsugaren och möbelmunstycket och dammsug datorn på utsidan. Var särskilt noga att dammsuga alla ventilationsgaller.

Är det en stationär dator som du städar kan du nu öppna den för att komma åt komponenterna inuti.

Var försiktig

Inuti datorn får du inte dammsuga. Det kan skada komponenterna.

Mest damm samlas det kring datorns fläktar. Är du försiktig kan du borsta med penseln och dammsuga lite på avstånd för att få bort dammet som yr upp. Nudda inte komponenterna med dammsugarmunstycket. Vill du vara mer aktsam kan du försöka torka fläktarna med torrt hushållspapper först.

Andra komponenter i datorn är ännu känsligare. Använd tryckluften för att blåsa bort dammet från dem. Tänk på att bara blåsa med korta pustar. Trycker du för länge kommer det att även spruta kondensvätska på komponenterna. Med korta tryck undviks detta.

En bärbar dator ska inte öppnas. Du får nöja dig med att dammsuga den försiktigt på utsidan. Var extra noggrann vid ventilationshålen.

Dammig kylfläns
Dammig kylfläns

Det samlas mycket damm i en dator, särskilt vid fläktarna. Blås försiktigt bort dammet med tryckluft och använd en mjuk pensel.

© Shutterstock

Rengör bildskärmen

En bildskärm drar också till sig damm på grund av statiskt elektricitet. Efter ett tag kan det samlas mycket damm på baksidan och på själva skärmytan. En pekskärm blir av naturligare skäl ännu kladdigare.

Använt en putsduk eller en mikrofiberduk för att torka av skärmen. Använd inte hushållspapper, som faktiskt är så grovt att det kan repa ytorna. Eftersom damm alltid är lite fett kan det behövs någon form av rengöringsmedel. Spraya lite Ajax fönsterputs på trasan, den får inte bli blöt utan bara lätt fuktad, och torka först av bildytan och sedan resten av skärmen.

Det finns särskilda våtservetter att köpa för att tvätta bildskärmen. De är ofta dyra och lämnar dessvärre en del ränder efter sig. Det går åt flera servetter för att få bildytan helt ren.

Bakteriebomberna mus och tangentbord

Tangentbordet är en av de absolut smutsigaste delarna till en dator. Tangenttopparna blir kladdiga av fett och damm och mellan tangenterna samlas det hår, smulor och allmän smuts. Inte trevligt.

Börja med att koppla loss tangentbordet från datorn. Ta ut det i köket och vänd det upp och ner över diskhon. Skaka ordentligt för att få ut så mycket fasta partiklar som möjligt. Borsta mellan tangenterna med penseln och försök med tryckluften om det sitter kvar skräp.

Anslut inte tangentbordet ännu. Doppa tops i Ajax fönsterputs eller isopropanol för att tvätta mellan tangenterna. Det får inte rinna vätska ner i tangentbordet. För att torka tangenttopparna och tangentbordet i övrigt är det en lätt fuktad mikrofiberduk som gäller. Ta det försiktigt så att inte någon tangenttopp lossnar och går sönder.

Isopropanol är en alkohol som är bra för att desinficera tangentbordet om du vill ha det extra rent.

Även musen måste tvättas. Torka med den lätt fuktade mikrofiberduken. På undersidan vid glidplattorna samlas det allsköns smuts som kan sitta ganska hårt. Lös upp det med en tops doppad i isopropanol.

Tänk på att det aldrig får droppa om tops, trasor eller penseln. Det får inte komma in någon form av fukt i apparaterna.

Städa ur tangentbordet
Tangentbord

Tops är din bästa vän när det är dags att rengöra tangentbordet.

© Shutterstock

LÄS OCKSÅ: Test av grovdammsugare

Kanske är du intresserad av...