Använd dessa tips för att hålla datorn organiserad
Ordning:

Med våra tips och tricks blir det enklare att hålla ordning på datorn. 

© Shutterstock

Så håller du ordning på dina filer och mappar

Det kan vara tidsödande att hålla reda på filer och mappar på datorn. Men så behöver det inte vara. Här visar vi hur du kan organisera datorn.

11 november 2022 av Niklas Ernst

Med mängder av filer kan det vara lite av en djungel att hålla koll på allt, så att ditt digitala liv inte utvecklas till kaos.

LÄS ÄVEN: Få enkelt mycket mer plats på datorn

En av teknikerna för att hålla ordning och reda på datorn är med hjälp av mappar. Innan du börjar lägga dina filer i mappar behöver du skapa en struktur på datorn, så att filerna har någonstans att bo.

Det är precis som med böcker som ställs på rad i bokhyllan hemma: Det blir lättare att överblicka och dela in dem i kategorier, och när du ska hitta en viss bok vet du ungefär var den finns.

Här följer några av våra bästa tips för att organisera datorn.

Tips 1: Städa upp efter dig

Gör det till en vana att städa upp efter dig när du är färdig med datorn för dagen. 

Det blir mycket enklare och mer överskådligt att hålla ordning om datorn är ”röjd” när du startar den nästa gång.

LÄS ÄVEN: Så håller du reda på dina bokmärken

När du har använt klart datorn bör du ta en titt på filerna du har hämtat och dokumenten du har skrivit. 

I stället för att lämna filerna i Hämtade filer-mappen eller på skrivbordet, organisera dem i mappar så att du har koll på dem.

Tips 2: Skapa ett bra system för filnamn

Det leder vidare till tips nummer två: Det är nämligen A och O att ge både mappar och filer ordentliga och konsekventa namn, så att de blir enkla att söka efter och hitta vid ett senare tillfälle.

Ett filnamn bör till exempel innehålla ett datum, ett namn på den som gjort filen och en kort beskrivning av filen och slutligen filtypen. 

Om du har 27 varianter av ”Nytt dokument” är det omöjligt att hitta rätt. Då är filnamn i stil med ”Julkort_december2022_Peter” mycket lättare att söka bland.

Detsamma gäller mappar, där namnet bör ha ett datum och en beskrivning av innehållet i mappen.

Tips 3: Radera filer som du inte använder

Ett annat bra tips är att radera filer som du inte använder. En bra tumregel är att gå igenom dina filer en gång i månaden.

Här kan du till exempel leta efter dubbletter som inte bara tar plats, utan dessutom gör det krångligt att hitta det du letar efter. Det gör du enkelt med ett program.

När du tittar igenom filerna bör du även kontrollera filnamnen och se till att de lever upp till kraven för bra filnamn.

Tips 4: Skapa tydlig överblick med färger

Det sista tipset för att skapa ordning bland filer och mappar är med hjälp av färger. Det kanske låter trivialt, men det gör faktiskt stor skillnad.

LÄS ÄVEN: Kopiera filer enklare i Google Drive

I Windows liknar nämligen mapparna varandra, och om du har många mappar kan det vara nästan oöverskådligt att hitta det du letar efter. Genom att ge mappar som du använder ofta kontrastrika färger, som till exempel rött eller grönt, så är de lätta att hitta i översikten.

I det nya numret av PC-tidningen nummer 19/2023 visar vi hur du med ett nytt program i Fördelszonen kan ge mapparna olika färger.

> Läs artikeln här

Du kan köpa det nya numret av PC-tidningen där du köper tidningar, eller läsa artikeln i Fördelszonen redan nu. 

Kanske är du intresserad av...