Få mer ledigt uttrymme på hårddisken

De flesta har säkert upplevt att datorns hårddisk börjar bli full, vilket kan vara både irriterande och få datorn att arbeta långsammare.

Enkla tips: Frigör utrymme på hårddisken

Det finns många sätt att frigöra utrymme på hårddisken och göra datorn både bättre och snabbare. Här är några enkla tips.

1 oktober 2020 av Niklas Ernst

Det är få saker som kan vara så irriterande som att datorn börjar få slut på lagringsutrymme. Det brukar ju dessutom alltid hända när det är som mest olämpligt...

Lyckligtvis finns det gott om saker du kan göra för att frigöra lagringsutrymme. 

Här är tre enkla tips på åtgärder:

1. Frigör utrymme med Diskrensning
2. Radera program du inte använder
3. Lagra dina filer online

1. Frigör utrymme med Diskrensning

Ett bra första tilltag är att rensa hårddisken och radera gamla filer som inte längre behövs, vilket kan frigöra åtskilliga gigabyte.

  1. Sök efter diskrensning i Windows och klicka på sökresultatet Diskrensning.
  2. Välj den enhet som du vill städa och klicka på OK.
  3. Välj de områden där du vill plocka bort filer genom att markera respektive kategori, och klicka sedan på OK. Nu rensas filerna bort från hårddisken.

2. Radera program du inte använder

Om du har många onödiga program installerade i datorn kan det finnas gott om utrymme att tjäna.

Det är lätt att glömma bort program som inte längre används. Av säkerhetsskäl är det lämpligt att ta bort dem, på köpet frigörs utrymme på hårddisken.

I Windows 10 är det enkelt att avinstallera de flesta program.

  1. Sök efter appar i Windows och klicka på sökresultatet Appar och funktioner.

  2. Titta igenom listan med installerade program. När du hittar ett program som du kan undvara markerar du det och klickar på knappen Avinstallera. Nu blir programmet antingen avinstallerat eller så öppnas en meny med möjligheter att bland annat reparera eller avinstallera programmet. Här ska du välja att avinstallera.

Om du hittar program som inte går att få bort på det här sättet kan du i stället använda programmet Revo Uninstaller. Det finns i Fördelszonen, där du som läser PC-tidningen kan hämta både programmet och en användarguide.

Det kan även vara bra att leta upp de mappar som tar mest plats, kanske är de fyllda med något som kan raderas. I PC-tidningen nummer 16/2020 kan du läsa om programmet RidNacs, som hjälper dig att hitta stora mappar. Programmet och artikeln finns i Fördelszonen.

3. Lagra dina filer online

Om du har följt ovanstående råd och fortfarande har för lite ledigt utrymme finns det ytterligare en sak som du kan göra. I artikeln Få gott om plats på datorn i PC-tidningen nummer 05/2019 visar vi hur det kan gå att frigöra åtskilliga gigabyte med några få enkla steg.

Bland annat visar vi hur du kan spara filer på internet, så att du de inte tar upp någon plats på hårddisken. Filerna är lika lätta att nå som om de låg sparade lokalt.

Vi visar också hur du kan lägga fotosamlingen online där du kan nå bilderna överallt och slipper ha dem liggande på datorn.

> Läs hela guiden redan nu i Fördelszonen (bara för läsare av PC-tidningen)

Läs mer i PC-tidningen

PC-tidningen finns att köpa i välsorterade kiosker och i dagligvaruhandeln runt om i hela landet.

Om du tecknar en prenumeration nu kan du läsa tidningen direkt i din smartmobil eller pekdator med appen Wype. Med appen kan du även läsa de senaste numren av tidningen.

> Prova PC-tidningen för endast 29 kronor. Du kan även välja något av våra andra erbjudanden där du får en speciell välkomstgåva.

Kanske är du intresserad av...