PC problemer komse 032016

24 datorproblem du kan lösa med ett klick

Varför hörs det inget ur högtalarna och varför startar Windows så långsamt? Det kan hända allt möjligt med datorn, men mycket åtgärdar du snabbt själv. Vi listar 24 vanliga datorproblem som du kan lösa direkt.

1 februari 2016

Några exempel:

Windows Update låser sig

“Konfigurerar uppdateringar. 37 % är slutfört – stäng inte av datorn”. Så brukar det se ut när Windows installerar uppdateringar. Det händer dock att uppdateringen inte slutförs utan fastnar under vägen. När uppdateringen inte kan genomföras brukar problemet kunna lösas med hjälp av verktyget Fix It-WindowsUpdate. Kör programmet och följ den inbyggda guiden. Sedan brukar det bara vara att starta om datorn och låta uppdateringen bli genomförd.

Det tar en evighet att starta Windows

När du hinner brygga en kanna kaffe under tiden datorn startar och Windows blir redo att användas, beror det sannolikt på att det är många program som startar automatiskt tillsammans med Windows. Ju fler program som ska starta, desto långsammare går det. Listan över programmen som startar hittar du i Windows 7 under Systemkonfiguration, medan den i Windows 10 finns i Aktivitetshanteraren. Här går det att välja vilka program som ska få starta samtidigt med Windows – ju färre program, desto snabbare går det att starta datorn.

Mappar kan ges nya namn eller raderas

Att det inte går att byta namn på mappar är ett klassiskt problem i Utforskaren och minst lika irriterande är det när en mapp inte går att radera. Problemet är dock snabbt ur världen med Fix?It-Filproblem.

Kanske är du intresserad av...