Här är Googles nya Chromecast med fjärrkontroll
Billig Chromecast:

Ny Chromecast kostar från 469 kronor. 

© Google

Google redo med ny och billig Chromecast

Om din TV är långsam och ryckig har Google lösningen: En Chromecast med medföljande fjärrkontroll. Nu är den dessutom klar i en billigare version.

30 september 2022 av Niklas Ernst

År 2008 tittade ingenjören Majd Bakar på hur hans fru bar sig åt för att spela upp film på TV:n. Först hittade hon en film hon ville se på sin dator. 

Sedan lade hon till filmen i en spellista, stängde av datorn och startade en spelkonsol som var kopplad till TV:n.

LÄS ÄVEN: Vad är Google Chromecast?

Sedan kunde hon med hjälp av spelkonsolen starta filmen på TV:n. Allt detta för att Majds fru tyckte att TV:ns gränssnitt och menyer var så ologiska och krångliga att använda att hon gjorde ett eget ”hack”.

Det märkte Majd och bestämde sig för att göra proceduren enklare och smidigare – han ville skapa en produkt där användaren med hjälp av mobilen kunde styra innehållet på sin TV.

Första Chromecast på marknaden

Majd Bakar började på Google 2011 och där presenterade han idén som senare skulle bli produkten Chromecast. En produkt som för många i grunden har förändrat hur de tittar på TV, och som på allvar har bidragit till att öka förbrukningen av strömmad film.

Så här såg Chromecast ut 2013.

Så här såg den första Chromecasten för TV ut. Den kom ut på marknaden 2013. 

© Google


Den första Chromecasten för TV kom ut på marknaden 2013, och nu år 2022 är Google redo med en ny version. Det har hänt en del sedan den första Chromecasten, som uteslutande kunde styras från en annan enhet som exempelvis en mobil, surfplatta eller dator.

LÄS ÄVEN: Världens första Wi-Fi-radio med Chromecast

Nya Chromecast kan nämligen styras med en fjärrkontroll, så att kan lägga din gamla fjärrkontroll i byrålådan och lämna den där.

Ny och billig Chromecast från Google
Ny och billig Chromecast:

Nya Chromecast är elegantare i designen än den första versionen, och du kan styra allt med den medföljande fjärrkontrollen.

Välj mellan dyr och billig modell

Nya Chromecast är också utrustad med en kraftfullare processor än den ursprungliga, så att den bättre kan hantera högupplösta filmer och serier och undvika att det hackar i menyerna när du navigerar i dem.

LÄS ÄVEN: TEST: Google Chromecast med Google TV

Nya Chromecast, som Google precis har lanserat, kan visa video i Full HD-upplösning, alltså 1 920 x 1 080 pixlar. Har du en Full HD-TV är detta alltså en perfekt lösning. 

Den Chromecasten har en prislapp på 469 kronor.

Google säljer även en dyrare variant som kom ut på marknaden tidigare i år. Den kan visa film i den högre 4K-upplösningen och har ett pris på 769 kronor.

Båda produkterna kan köpas hos Google

I vår grafik nedan kan du se hur nya Chromecast fungerar. 

Kanske är du intresserad av...