En person som tittar på Netflix på sin tv via Google Chromecast
Chromecast

Med Google Chromecast kan du enkelt förvandla din vanliga tv till en smart-tv

Vad är Google Chromecast?

Med Google Chromecast kan du enkelt förvandla din vanliga tv till en smart-tv. Läs allt om hur det fungerar.

En Chromecast är ett näst intill genialt tv-tillbehör som gör det möjligt att bland annat titta på bilder och filmer från en mobil direkt till tv:n.

Det är enkelt att komma i gång att använda Google Chromecast och på så sätt förvandla en vanlig tv till en smart-tv.

Det är dessutom en billig lösning - en Chromecast kostar bara i trakterna av 390 kronor.

För att kunna använda en Chromecast behöver du:

  • En Google Chromecast
  • En tv med hdmi-ingång
  • Ett ledigt strömuttag
  • En mobil enhet (smartmobil eller surfplatta)
  • Ett WiFi-nätverk

Fortsätt att läsa för att lära dig mer om vad en Chromecast är och hur den fungerar.

Vad är Google Chromecast?

Google Chromecast generation 3 i ljusgrått och svart
Google Chromecast

En Chromecast är en liten enhet som ansluts till en hdmi-ingång på tv:n. Sedan kan du sända exempelvis filmer och bilder från mobiltelefonen och visa dem på tv:n.

Chromecast är Googles smidiga lösning för dig som gärna vill kunna använda din vanliga tv som en smart-tv och få tillgång till internet-tv och mycket annat.

Fysiskt är Google Chromecast en liten låda som ansluts till tv:n med en hdmi-kontakt.

Med en Google Chromecast blir det enkelt att titta på filmer och serier från exempelvis Netflix, HBO Nordic, SVT och Viasat även om tv:n inte klarar det på egen hand. Det går också att visa bilder och egeninspelade filmer från mobiltelefonen på tv:n.

Du ansluter din Chromecast till tv-apparatens hdmi-ingång och därefter ström från ett vägguttag till en usb-port på Chromecasten - sedan är du redo att titta på internet-tv.

Läs vårt test av Google Chromecast i Testzonen HÄR.

Hur fungerar en Chromecast?

När du har anslutit din Google Chromecast till en hdmi-ingång på tv:n och anslutit ström är du redo att börja använda din vanliga tv som en smart-tv. 

Öppna hemsidan chromecast.com/setup på din telefon eller surfplatta. Här visas det steg för steg hur du installerar och konfigurerar din Chromecast. 

Det går att byta språk på hemsidan i menyn uppe i högra hörnet.

Under installationen blir du ombedd att hämta appen Google Home till din surfplatta eller mobiltelefon, och skapa en anslutning till ditt trådlösa nätverk.

När installationen är genomförd kan du titta på innehåll på din tv direkt från mobilen eller surfplattan antingen via appen Google Home eller någon av alla de appar som kan skicka en signal direkt till din Chromecast.

Chormecast-ikon på Youtube på mobiltelefon
Youtube via Chromecast

När du ska sända innehåll - som här en video på Youtube - till tv:n via Chromecast, behöver du bara trycka på Chromecast-ikonen i uppspelningsprogrammet på mobilen. 

Kan man använda Chromecast utan WiFi?

Chromecast kräver en WiFi-anslutning, men om du till exempel befinner dig i sommarstugan och inte har något trådlöst nätverk går det att lösa med en så kallad hotspot på mobiltelefonen.

Det går nämligen att få mobiltelefonen att visa sitt mobila nätverk som ett WiFi-nätverk som andra enheter kan logga in på.

Du måste dock vara uppmärksam på att du använder mer data på ditt mobilabonnemang när du använder telefonen som hotspot. 

Vi har skrivit en guide för hur du skapar en mobil hotspot på mobilen här.

Vilka appar kan jag använda med Chromecast?

Utöver att det går att använda Googles egen mobil-app, Google Home, för att kommunicera med din Chromecast så att du ser telefonens skärm på tv:n, finns det en mängd appar som också kan kommunicera med din Chromecast.

För att titta på film eller serier via din Chromecast kan du använda appar från bland annat Netflix, HBO Nordic, Viaplay, SVT Play och många fler. En del av dessa kräver att du har ett abonnemang hos respektive leverantör.

Om du har lust att använda din Chromecast för att lyssna på musik, radio eller podradio på din tv går det att använda appar som Spotify, Pocket Casts och många fler.

I alla dessa appar finns det en knapp som automatiskt skapar en anslutning till sin Chromecast.

Du kan till och med använda Chromecast för att surfa på internet, Facebook och spela spel på tv:n.

Se den fullständiga listan på vilka appar som kan användas med din Chromecast HÄR.

Spela på tv:n med Chromecast
Spela med Chromecast

Det är inte bara filmer och bilder som kan strömmas till tv:n. Det går att använda den för att spela datorspel och visa alla möjliga saker från mobilen eller surfplattan till en stor skärm.

© Albert Garrido / Shutterstock.com

Kan jag använda Chromecast med min TV?

Ja, om din tv har en hdmi-ingång kan du använda en Chromecast. Du kan naturligtvis inte ha något annat anslutet till den hdmi-ingången när du använder din Chromecast.

För att kunna använda en Chromecast måste du dessutom ha en mobil enhet, exempelvis en Android-telefon, iPhone, iPad eller annan eurfplatta, som kan använda för att strömma en signal till den.

Det sista du behöver vara uppmärksam på för att din Chromecast ska fungera är att det finns ett trådlöst nätverk att ansluta den till. Det är nämligen över det trådlösa nätverket som signalen skickas från den mobila enhet till Chromecasten.

Vad är Chromecast Ultra?

Google Chromecast har en “storebror”; Chromecast Ultra, som har ett par extra fördelar.

En sådan fördel är att den kan visa video i 4K-upplösning och överföra data med högre hastighet äver nätverket. 

Om du har en tv med 4K-upplösning är det en fördel att investera i Chromecast Ultra. Om din tv inte har 4K-upplösning är en vanlig Chromecast fullt tillräcklig, då den extra överföringshastigheten bara är en fördel om du ska strömma 4K-video.

Läs vårt test av Chromecast Ultra HÄR.

Tidigare fanns det även en version av Chromecast som bara kunde skicka ljud till en tv. Den hette Chromecast Audio men Google har slutat tillverka den.

Vad kostar Google Chromecast i Sverige?

Det går att köpa en Chromecast i allt från hemelektronikbutiker till stormarknader över hela landet, eller direkt från Googles egen butik där den kostar 390 kronor.

Google Chromecast Ultra finns också i många butiker runt om i Sverige samt i Googles egen butik där den kostar 780 kronor.

De olika versionerna brukar även dyka upp i kampanjer och försäljningshändelser som Black Friday, så det kan löna sig att ha tålamod.

Kan jag spela dvd-filmer med Chromecast?

De flesta av oss har en hög med dvd-filmer liggandes och kanske till och med en bärbar dator som kan spela upp dem.

Dvd-filmer och filmer från hårddisken kan också "castas" från datorn till tv:n med hjälp av Chromecast.

Du gör det enkelt med exempelvis programmet VLC Media Player, där du bara behöver trycka på Chromecast-ikonen för att skicka filmen till tv:n.

> Du hittar VLC Media Player samt en utförlig guide till programmet i PC-tidningens Fördelszon här

Kanske är du intresserad av...