Samsung kan inaktivera alla sålda TV-apparater
Samsung

Även om du har köpt och betalt din Samsung-TV kan du riskera att få den inaktiverad av Samsung – eller hackare – eftersom den innehåller en särskild spärrprogramvara.

Samsung kan inaktivera alla sålda TV-apparater

Alla TV-apparater från Samsung som kan anslutas till internet har programvaran TV Block, vilket gör det möjligt för Samsung att inaktivera TV-apparaterna på distans. Funktionen har precis använts i samband med upplopp i Sydafrika.

I juli ledde upplopp och demonstrationer i Sydafrika till att åtskilliga butiker och varuhus plundrades av kriminella gäng. 

Stölderna och rånen drabbade även flera Samsung-varuhus som tömdes på dyra plattskärmar av tjuvar som utnyttjade den instabila situationen i landet för att roffa åt sig.

Till brottslingarnas nesa visar det sig dock nu att deras insats varit förgäves. De stulna TV-apparaterna kan lika gärna användas som dörrstopp.

Samsung kan inaktivera skärmar på distans

I augusti avslöjade Samsung att alla deras TV-apparater innehåller en programvara som heter TV Block.

De gjorde det dels i det här pressmeddelandet samt i inläggen nedan på det sociala nätverket Twitter:

På Twitter skrev Samsung nyligen om TV Block.
TV Block:

På Twitter skrev Samsung nyligen om TV Block som gör det möjligt att inaktivera en Samsung-TV oavsett var i världen den befinner sig. 


I meddelandet förklarar Samsung att TV Block är en fjärrfunktion som upptäcker om en Samsung TV har aktiverats på fel sätt och om den används av sin rättmätiga ägare. 

Företaget förklarar också att de stulna TV-apparaterna från varuhusen i Sydafrika alla har inaktiverats av Samsung, så att de varken kan användas av tjuvarna eller säljas vidare.

> Läs även: Håll koll på ditt privatliv på nätet 

Så fungerar Samsungs TV Block

Samsung förklarar själva i detalj på sin hemsida hur TV Block fungerar. 

  1. Samsung lägger till serienumren på stulna TV-apparater – eller andra skärmar som av någon anledning måste blockeras.
  2. Så fort en stulen TV ansluter till internet kontrollerar TV:n sig själv mot en lista över stulna enheter på en server hos Samsung.
  3. Om TV:n finns med på listan blockeras TV:ns samtliga funktioner. 
  4. Om en TV blir inaktiverad av misstag säger Samsung att man ska kontakta kundtjänst och visa upp ett inköpsbevis, så aktiveras TV:n inom 48 timmar. 

Samsung pratar såklart om TV Block-funktionen i positiva termer, men för oss kunder finns det också ett bekymmersamt perspektiv: 

Om en hackare får tillgång till servern där Samsung sparar listan över TV-apparater som ska blockeras, kan personen i teorin lägga till fler serienummer på listan och därmed blockera Samsung-skärmar över hela världen.

Därför kan vi bara hoppas att säkerheten på Samsungs servrar är tillräcklig.

 Läs även:Ransomware stänger hundratals svenska butiker

Kanske är du intresserad av...