Undvik bränder i ditt portabla batteri
Powerbank

Ett portabelt batteri är praktiskt att ha med sig ute i sommarvärmen, men det är inte alltid helt ofarligt. Så här tar du bäst hand om det.

Varning: Undvik brand i ditt portabla batteri

Portabla batterier är oerhört praktiska, men tänk på att följa dessa fem råd för att batteriet inte ska bli en brandfara.

De flesta smartmobiler brukar behöva laddas varje dag om du inte använder den mycket eller om den har dåligt batteri. Då är det praktiskt med ett portabelt batteri, även kallat powerbank eller externt batteri, så att telefonen kan laddas även om du inte är i närheten av ett vägguttag.

Kom bara ihåg att de kraftfulla batterierna i vissa situationer kan generera så mycket värme att de kan bli en fara för omgivningen. Det är en av anledningarna till att många flygbolag har förbud mot att ta med dem i handbagaget.

Även om det aldrig går att helt eliminera risken för trasiga battericeller, går det att minimera riskerna genom att följa dessa fem råd.

> Läs också: Så fungerar trådlös laddning

5 råd för att undvika fara med ditt portabla batteri:

1. Använd bara ett portabelt batteri när du är närvarande

Du bör aldrig lämna ett portabelt batteri när det är anslutet till ett vägguttag för att laddas. Samma sak gäller när du exempelvis laddar en mobiltelefon med batteriet - lämna dem inte utan uppsikt. Kom ihåg att dra ur kontakten när du har laddat färdigt.

2. Ladda aldrig på brännbart underlag

Ladda aldrig mobiltelefonen eller det portabla batteriet på något underlag som kan fatta eld - en tidning, kudde, sovsäck et cetera. 

3. Var extra varsam om du har tappat batteriet

Battericellerna kan bli skadade om du tappar ett portabelt batteri. Detta ökar risken för överhettning och brand vid användning.

4. Se upp med värme och vatten

Du bör undvika att använda eller ladda portabla batterier vid minusgrader och temperaturer över +25 grader C. Och som med alla elektroniska produkter får det inte utsättas för fukt.

5. Dra ur sladdarna om du tror att det finns risk för överhettning

Om det portabla batteriet verkar bli ovanligt varmt när du använder eller laddar det, bör du omedelbart dra ur alla sladdar och kassera det.

> Vilket portabelt batteri ska du välja? Läs våra tester i Testzonen

Kanske är du intresserad av...