Skärmbilder på mobilen. Så här gör du.

Det är enkelt att ta bilder av skärmen i smartmobilen. Vi visar hur det går till.

Så här tar du skärmbilder på mobilen

Det är inte alltid lätt att känna till de olika sätt som tillverkarna väljer för att ska skärmbilder på mobiltelefonen. Vi har sammanställt en lista med de vanligaste sätten.

Ett praktiskt sätt att göra minnesanteckningar när du använder mobiltelefonen, exempelvis när du surfar på en hemsida, är att ta en bild av skärmen och och spara den i telefonen. Bilden kan dessutom användas på sociala medier eller skickas vidare via e-post eller sms precis som vilken bild som helst.

Men hur bär du dig åt för att ta en skärmbild på din telefon?

De flesta tillverkare av mobiltelefoner använder ungefär samma procedur för att ta skärmbilder, men några har kommit på helt andra metoder.

Här visar vi hur det går till att ta skärmbilder med några av de vanligaste telefonmodellerna.

Skärmbild i iPhone:

Tryck ner av-/påknappen samtidigt som du trycker på hemknappen.

Bilden kommer att sparas i ditt galleri, både under alla foton och i mappen skärmbilder.

Skärmbild i iPhone X, iPhone Xs och iPhone Xs Max:

Har du en iPhone X, iPhone Xs eller iPhone Xs Max som saknar hemknapp, trycker du samtidigt på av-/påknappen och ljudvolym upp.

Nu kan du välja att radera, redigera eller spara bilden.

Skärmbild i Android-telefoner:

Googles operativsystem är det överlägset vanligaste i mobiltelefoner och nästan alla Android-telefoner kan ta skärmbilder på samma sätt. Allt du behöver göra är att hålla ner av-/påknappen samtidigt som du trycker på knappen som sänker ljudvolymen. Efter någon sekund tas skärmbilden och sparas galleriet.

På telefoner som har en fysisk Hem-knapp, går det ofta att använda den i kombination med av-/påknappen.

En del Android-telefoner har dock andra varianter på hur de tar skärmbilder:

Skärmbild i Samsung-telefoner:

På Samsungs telefoner går det, som på de flesta andra mobiltelefoner, att ta en skärmbild genom att hålla ner av-/påknappen och sänk volymknappen samtidigt. Samsung har dock lagt till ytterligare en metod. För handflatan över skärmen från den ena sidan till den andra, så kommer telefonen att spara en skärmbild.

> Läs fler nyheter, tips och tester av mobiltelefoner här

Skärmbild i Huawei-telefoner:

Även på Huawei-telefoner fungerar det att använda av-/påknappen tillsammans med sänk volym, men på nyare telefoner finns det en annan och mer kraftfull metod.

Genom att knacka på skärmen två gånger tar telefonen en bild av skärmen som visas. Om du dessutom hållet kvar fingret på skärmen på en andra knackningen, går det att markera ett begränsat område på skärmen som ska sparas.

Mer att läsa: Så tar du skärmbilder på pc och mac

Kanske är du intresserad av...