Smartmobil med vikbar skärm

Mobiler med vikbara skärmar håller på att ta över världen, men priserna är fortfarande höga.

Så dyra blir de vikbara mobiltelefonerna

Nu kommer de första smartmobilerna med vikbara skärmar, men priserna är skyhöga!

Det har förekommit rykten om smartmobiler med vikbara skärmar i många år. Det har alltid sagts att de väntar precis runt hörnet, men nu är de faktiskt här!

Både Samsung och Huawei har precis presenterat hur deras mobiltelefoner med vikbar skärm kommer att se ut, och inte minst vad de kommer att kosta.

Som så ofta när det handlar om den första generationen av av ny teknik, är priserna uppskruvade till max. Priserna kommer att falla i takt med att de vikbara skärmarna blir vanligare och fler tillverkare kommer med egna modeller.

Läs också: Här är de galnaste nya kameramobilerna

Det här kan de nya vikbara mobiltelefonerna:

Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold med vikbar skärm

Samsung Galaxy Fold är den mobiltelefon med vikbar skärm som det pratas mest om just nu.

Telefonen som har skapat störst rubriker är Samsungs Galaxy Fold som både har en vikbar skärm plus en extra skärm på baksidan som kan användas när telefonen är hopvikt.

Samsung Galaxy Fold har en skärm på 7,3 tum med en upplösning på 1536x2152 pixel. Den har dessutom tre stycken kameror med upp till 16 megapixel samt två selfie-linser. Det inbyggda batteriet har en kapacitet på 4380 mAh.

Enligt Samsung kommer Galaxy Fold att finnas på marknaden under andra kvartalet 2019 med en prislapp på 2000 Euro, eller över 20000 kronor.

Huawei Mate X

Huawei har en lite annorlunda lösning med sin vikbara skärm. Medan Samsungs vikbara skärm är på telefonens insida, så hamnar skärmen på Huawei Mate X på utsidan när telefonen viks och därmed användas även i hopvikt läge.

Huawei Mate X

I det här klippet kan du se hur Huawei Mate X fungerar i praktiken.

© Mashable

Huawei Mate X har en skärm på 8 tum med en upplösning på 2200x2480 pixel. Telefonen har fyra inbyggda kameror på upp till 40 megapixel plus en med ToF-teknik som gör att kameran kan uppfatta djup. Batteriet har en kapacitet på 4500 mAh.

Precis som Samsung räknar Huawei med att kunna lansera Mate X under andra kvartalet 2019 med en prislapp på cirka 2300 Euro, eller över 24000 kronor.

Huawei Mate X med sin vikbara skärm

Huawei Mate X har en lite annan lösning på sin vikbara skärm.

Fler vikbara smartmobiler är på gång

Samsung och Huawei är inte den enda som har sagt att de är på gång med vikbara telefoner. 

Både Motorola, Xiaomi och Oppo har visat prototyper på telefoner som de räknar med ska kunna lanseras under 2019, men ingen av dem har sagt något om datum eller pris.

Kommande telefon från Xiaomi med vikbar skärm

Även Xiaomi har tänkt i andra banor med sin vikbara telefon som kan vecklas ut till en surfplatta.

LG är ytterligare ett företag som har visat upp vikbara skärmar, även om de ännu inte har visat dem på en telefon. 

Om det beror på att de inte har någon telefon på gång eller bara har valt att inte säga något, det får framtiden utvisa.

Huawei har sagt att de räknar med att lansera fler modeller av vikbara smartmobiler i framtiden, även modeller med ett mer överkomligt pris.

Kanske är du intresserad av...