Nokia 9 Pureview kameramobil

Nokia 9 Pureview presenterades på årets Mobile World Congress, och har inte mindre än fem kameror på baksidan.

5 kameror och 10x optisk zoom: Här är de galnaste nya kameramobilerna

Ska din nästa mobiltelefon har fem kameror eller enorm zoom? På årets mobilmässa visades de senaste och galnaste kameratelefonerna. Här är tre av dem.

Världens största mobilmässa, Mobile World Congress, har avslutats och tillverkare visade en uppsjö av nya tekniker och telefoner. Bland annat fick vi en försmak av hur kamerorna i våra mobiltelefoner kommer att bli i framtiden. 

Här är tre av de största nyheterna på kamerafronten: 

1. Nokia 9 Pureview - vanvettigt många kameror

Det var en gång då en enda kamera var tillräckligt. Den tiden är dock förbi, och tillverkarna trycker in allt fler kameror i de nya kameramobilerna. 

Ett exempel på detta är Nokia 9 Pureview. På telefonens baksida finns inte mindre än fem stycken kameror på 12 megapixel vardera. Två av mobilerna tar färgbilder, medan de andra tre tar bilder i svartvitt.

Varje gång du tar en bild, tar kamerorna dessutom bilder med olika exponeringsinställningar och ljus- och vitbalans. Resultatet blir, enligt Nokia, bilder med otroligt mycket detaljer och färgdjup.

Nokia 9 Pureview kommer att släppas i mars med en prislapp på 6500 kronor.
Nokia 9 Pureview

Med fem kameror på baksidan av Nokia 9 Pureview blir det lättare att få foton med mycket detaljer, nyanser och djupa färger.

© NOKIA

2. Oppo - 10x optisk zoom

Om du i stället vill komma nära dina motiv ska du ta en titt på en telefon från den kinesiska tillverkaren Oppo. 

På Mobile World Congress visade de en ny teknik som gör det möjligt att komma väldigt nära det som ska fotograferas. Oppos telefoner är nämligen utrustade med 10x optisk zoom, oerhört mycket för att vara en mobiltelefon som vanligtvis brukar ha 2x eller 3x optisk zoom. Anledningen är att det tidigare inte har funnits plats för mer i de allt tunnare telefonerna.

Oppo har tänkt utanför ramarna och skapat ett periskopliknande system med speglar och vinklade linser för att göra avståndet längre.

Oppo bästa mobilkamera

Med hjälp av ett klurigt system med speglar har Oppo lyckats få plats med 10x optisk zoom i en telefon. De första telefonerna med tekniken ska komma under andra kvartalet 2019. 

© OPPO

Det betyder att telefonen kan zooma oerhört mycket utan att kompromissa vare sig med tjockleken på telefonen eller kvaliteten på bilderna.

Det har ännu inte utannonserats några telefoner som innehåller tekniken utan det var bara tekniken som sådan som visades upp. Enligt dem som har testat tekniken ska den dock fungerar bra.

3. Samsung S10+ - bästa mobilkameran någonsin

Samsung har länge varit en garant för bra kameratelefoner. Detta gäller inte minst deras toppmodell, Galaxy S-serien, som alltid har varit utrustade med företagets senaste kameratekniker. 

Detta gäller även Samsung Galaxy S10+, som visades upp på Mobile World Congress. 

Samsung S10+ har den bästa mobilkameran

Samsung S10+ korades till den bästa kameramobilen på marknaden.

© SAMSUNG

Samsung S10+ erbjuder många imponerande funktioner, som du kan läsa mer om här, men det är framför allt kameran som har imponerat. 

Hemsidan DxOMARK, som testar och bedömer kameratelefoner, har redan testat Samsungs nya toppmodell. Deras slutsats är att telefonen tar bättre bilde rän både Apple, Google, Huawei, Sony och LG - i varje fall i teorin.

Samsung Galaxy S10+ har tre kameror på baksidan; en på 12 megapixel, en med vidvinkel och en med ett teleobjektiv som gör det möjligt att zooma.

Håll dig uppdaterad om den senaste tekniken

Om du vill läsa mer om de senaste och bästa mobiltelefonerna, kan du läsa tester, artiklar och mycket mer i PC-tidningen. 

> Du kan testa PC-tidningen från 29 kronor. Du kan själv välja ditt erbjudande - och din prenumerationsgåva - här.

Som prenumerant får du också:

  • Full åtkomst till vårt forum där du kan få svar på alla dina frågor om datorer, internet och tillbehör.
  • En egen hemsida hos SimpleSite.
  • 50 GB lagringsutrymme hos Keepit.
  • Tillgång till hela Fördelszonen med över 400 program, instruktionsfilmer, teckensnitt, bilder, spel och appar – samt steg för steg-instruktioner.
  • Testzonen, där vi kontinuerligt publicerar nya tester av datorer, mobiltelefoner, pekdatorer och tillbehör av alla möjliga slag.
  • De tio senaste numren i digitala utgåvor via appen Wype.

Kanske är du intresserad av...