Apple varnar: Använd inte iPhone på din motorcykel

Du bör överväga en extra gång om du bör ta med dig mobilen på en motorcykeltur, säger Apple.  

© Shutterstock

Apple varnar: Använd inte iPhone på din motorcykel

Motorvibrationer, hetsiga hästkrafter och avancerad kameramekanik är inte nödvändigtvis den bästa kombinationen, säger Apple.

23 september 2021 av Niklas Ernst

En mobilkamera innehåller både känslig och avancerad teknik. Faktiskt så känsligt sig att det kan vara en riktigt dålig idé att ta med mobilen på motorcykeltur.

De våldsamma och varaktiga skakningar som en motorcykel genererar kan nämligen ha en negativ inverkan på kameran i mobilen och därmed bildkvaliteten.

det säger Apple i ett uppseendeväckande meddelande, där de på företagets eget supportforum varnar för att ta med sig iPhone på motorcykeltur.

LÄS ÄVEN: iPhone 13: Nya kamerafunktioner och snabb skärm

Skakningar kan skada kameran 

Men hur kan skakningarna från en motorcykel skada kameran i en iPhone? För att förstå det måste man först förstå hur kameran i en modern mobil fungerar.

Många nyare iPhones (och andra moderna mobiler) är utrustade med OIS som står för Optical Image Stabilization, eller optisk bildstabilisering.

LÄS ÄVEN: Inga fler mobiler från LG: Se deras häftigaste telefoner här

I praktiken innebär det att kameran pratar med en rad sensorer och gyroskop som försöker kompensera för de rörelser som kan uppstå när du tar en bild.

Den optiska bildstabiliseringen ser alltså till att dina bilder inte blir skakiga eller suddiga, även om kameran inte hålls helt stilla.

Lämna mobilen hemma

Enligt Apple är dock problemet att skakningar och rörelser från en motorcykel i rörelse kan sprida sig till kamerasystemet och orsaka skador på den optiska bildstabiliseringen.

Problemet uppstår enligt Apple när telefonen monteras med hjälp av en hållare på instrumentpanelen.

Kör du ofta motorcykel bör du alltså behålla din mobil i fickan eller lämna den hemma.

LÄS ÄVEN: 5 kameror och 10x optisk zoom: Här är de häftigaste nya kameratelefonerna

Kanske är du intresserad av...