Säker telefon
© Shutterstock

Bästa skyddet för din nya mobil eller pekdator

Har du en ny mobiltelefon eller pekdator? Med våra 4 råd skyddar du den på bästa sätt.

3 januari 2018 av Peter Skovbjerg Jensen

Har du en ny mobiltelefon eller pekdator är det bäst att omedelbart få ordning på säkerheten. Säkerhetsföretaget F-Secure har därför tagit fram 4 råd om hur du på bästa sätt skyddar din nya enhet.

Råd 1: Hämta bara appar från officiella appbutiker

Opålitliga appbutiker från tredje part är långt ifrån lika säkra som Googles och Apples egna appbutiker. Därför ska du bara hämta appar från Apple App Store och Google Play Butik, så att du är säker på att inte få in virus och annan skadlig kod i telefonen/pekdatorn.

Mer att läsa: De 100 bästa apparna till din mobiltelefon

Råd 2: Använd automatisk backup

Många tillverkare av mobiltelefoner och pekdatorer erbjuder inbyggda lösningar för backup. Använd dem. Alternativt kan du som prenumererar på PC-tidningen använda de 50 gigabyte du får hos backuptjänsten Keepit.

Då har du alltid kvar alla dina bilder och andra viktiga filer oavsett vad som händer med telefonen.

>Beställ en prenumeration och få 50 gigabyte från Keepit

Råd 3: Använd antivirusprogram

Det är lika viktigt att ha ett bra antivirusprogram i mobilen som det är ha det i datorn. Läs mer om de bästa antivirusapparna för Android.

Läs mer om antivirus

Råd 4: Använd VPN

F-Secure rekommenderar att använda en VPN-tjänst i mobiltelefonen. VPN står for Virtual Private Network och förhindrar att någon kan spåra dina aktiviteter på internet.

1 extra råd: Skydda enheten fysiskt

Förutom de goda råden från säkerhetsexperterna på F-Secure rekommenderar vi att telefonen/pekdatorn skyddas med ett skal och ett skärmskydd.

Även om ett bra skärmskydd kan kosta 200 kronor är det billigt jämfört med att behöva byta ett krossat glas.

Just nu får du 2 nummer av PC-tidningen hem i brevlådan och en powerbank, så att du alltid kan ladda mobiltelefonen, för endast 59:50 kronor.

Kanske är du intresserad av...