Det krävs en stor portion tillit när du skickar mobilen på reparation tillsammans med lösenordet, eftersom den innehåller all din privata information och data.

Nu behöver du inte lämna ut dina personuppgifter när mobilen ska repareras

I Samsungs hemland Sydkorea har man precis lanserat en ny funktion som låter användaren låsa sina personuppgifter när mobilen skickas på reparation – samtidigt som den gör det möjligt för butiken att testa mobilen.

9 augusti 2022 av Henning Dadkhah Rasmussen

Om skärmen på mobilen går sönder eller om det uppstår andra fel på mobilen behöver den skickas till en återförsäljare eller till en auktoriserad verkstad för reparation.

Då ber verkstaden ofta om att mobilen ska vara olåst eller att de får tillgång till lösenordet så att de kan testa de delar av mobilen som ska repareras.

Kan utgöra ett hot mot din integritet

Självklart är det alltid obekvämt att ge andra fullständig tillgång till alla privata bilder och annan data som ligger på en modern mobil.

Vid flera tillfällen de senaste åren har det även förkommit att anställda på verkstäder till synes har missbrukat sin tillgång till kundernas mobiler för att smygtitta på de sparade fotografierna.

> Läs i Fördelszonen hur du får kontroll över din integritet

Samsung stoppar allt snokande

Nu är tillverkaren Samsung redo med en lösning på problemet. Det skriver företaget själva i ett pressmeddelande (på koreanska – använd eventuellt Google Översätt om du vill läsa det).

Läs även: Vad är Google Översätt?

Lösningen är helt enkelt att Samsungs mobiler får ett reparationsläge som användaren kan starta från mobilens inställningar. 

I det här läget har reparatören tillgång till mobilens standardappar och hårdvara, och kan därmed testa mobilens funktion i samband med byte av exempelvis en kamera eller skärm, samtidigt som reparatören helt saknar åtkomst till användarens personuppgifter.

Därmed kommer personen som reparerar mobilen inte att ha tillgång till exempelvis bilder, meddelanden eller konton, utan bara kunna använda mobilens standardappar.

Ännu inte i Sverige

Den smarta funktionen har initialt endast lanserats i Samsungs hemland Sydkorea och till modellen Galaxy S21, men funktionen kan komma till andra regioner och fler modeller senare.

Läs även: Vad är Android? Allt om operativsystemet för mobil och surfplatta

Man kan hoppas att konkurrenterna skapar liknande lösningar och går i elektronikjätten Samsungs spår.

Kanske är du intresserad av...