Google Pixel Fold kan vikas ihop på mitten
Google Pixel Fold:

Googles nya mobil kan vikas på mitten och fungera som en surfplatta.

© Google

Google Pixel Fold kan vikas ihop på mitten

Googles nya flaggskeppsmobil har ett hemligt vapen i form av en vikbar skärm som på ett ögonblick kan förvandla mobilen till en surfplatta som man kan ha i innerfickan. Men smakar det så kostar det.

12 maj 2023 av Niklas Ernst

Inför Googles årliga utvecklarkonferens Google I/O har det framför allt varit en nyhet som fått teknikintresserade, analytiker och medier att gissa, spekulera och diskutera: Är det i år Google kommer ut på marknaden med en vikbar mobil?

Svaret på den frågan har nu visat sig vara ett rungande ”Ja”. 

Den nya mobilen heter Google Pixel Fold och är till hälften en mobil och till hälften en surfplatta.

LÄS ÄVEN: Här är de största nyheterna i Android 14

Stor vikbar skärm på Google Pixel Fold

När du tittar på Google Pixel Fold framifrån ser det ut som en vanlig mobil. När du öppnar upp den får du syn på den inre 6,7 tum stora skärmen, som närmast får mobilen att se ut som en liten surfplatta.

LÄS ÄVEN: Få gott om plats på din Android-mobil

Det är möjligt eftersom den inre skärmen inte är av glas på samma sätt som vi är vana vid från moderna mobiler. Här handlar det om en OLED-skärm som är så tunn att den är böjbar.

Skärmen är sedan klädd med ett tunt lager glas med en plastfilm ovanpå, som gör det möjligt att vika ihop mobilen och dölja den inre skärmen.

Det ställer höga krav på det mekaniska och de gångjärn som håller ihop mobilens två delar. Enligt Google är Pixel Fold dock den mest hållbara vikbara mobilen på marknaden och den är till exempel vattentät.

Google Pixel Fold kan vikas ihop på mitten
Google Pixel Fold:

Nya Pixel Fold ser ut som en helt vanlig mobil tills du fäller ut den och får syn på en stor, snygg skärm. 

© Google

Ska konkurrera med Samsung

Den yttre skärmen har en upplösning på 1080 x 2092 pixel, medan den inre och större skärmen har en upplösning på 2208 x 1840 pixel.

LÄS ÄVEN: Android Play Butik vimlar av falska appar

Det ger den ett lite annorlunda skärmformat jämfört med den närmaste konkurrenten, Samsung, och deras Galaxy Z Fold 4.

Samsungs mobil är något högre när den är stängd och har ett mer kvadratiskt format när den är öppen, medan den nya Pixel Fold i högre grad liknar en vanlig mobiltelefon när den är stängd, medan skärmen är mer rektangulär när skärmen är öppen.

LÄS ÄVEN: Så gör du din Android-mobil säker

Till skillnad från Samsungs mobil kan Googles mobil fällas ihop helt när den är stängd, medan det finns ett mellanrum mellan de två skärmarna hos Samsung. Det gör att mobilen känns mer som en "vanlig " mobil.

Specifikationer för Googles nya vikbara Pixel Fold:

  • Utvändig skärm: 5,8" (OLED)
  • Invändig skärm: 7,6" (OLED)
  • Processor: Tensor G2
  • Arbetsminne: 12 GB
  • Lagring: 256/512 GB
  • Kameror: Primär kamera (48 MP), ultravidvinkel (10,8 MP), telefoto (10,8 MP), frontkamera utvändigt (9,5 MP) och frontkamera invändigt (8 MP).

Googles senaste och snabbaste CPU

I mobilen sitter Googles egen processor, Tensor G2, som är Googles mest avancerade och kraftfulla CPU. Den kompletteras med 12 gigabyte arbetsminne och antingen 256 eller 512 gigabyte lagringsutrymme, medan huvudkameran har 48 megapixel.

LÄS ÄVEN: Android-mobiler får snart ett stort problem

Om du har längtat efter Googles nya vikbara mobil finns det dock dåliga nyheter. Initialt blir det endast möjligt att köpa den i USA, Storbritannien, Japan och Tyskland, och alltså inte på den nordiska marknaden.

Sedan tillkommer priset på 1 899 euro, eller drygt 21 000 svenska kronor.

Du kan se en presentation av mobilen i den här videon:

 

Kanske är du intresserad av...