Batteri smartmobil, batterioptimering

Undvik att dina appar stänger av sig. Stäng av batterioptimeringen på din smartmobil och undvik att din appar blir avbrutna.

Batterioptimering: Ta kontroll över batteriet på din smartmobil

En läsare har frågat varför hans app för ljudböcker stoppar uppspelningen efter några minuter. Boven i dramat är Androids batterioptimering, men vi visar hur du stänger av den.

I Fråga Oss-forum här på hemsidan får vi dagligen frågor från er läsare.

En läsare frågade varför hans ljudboksläsare i mobiltelefonen stängde av sig efter några minuter, och det var fler appar som gjorde likadant om han inte hade rört vid skärmen på en stund.

Förklaringen på de irriterande problemen är Androids inbyggda batterioptimering. 

Så fungerar batterioptimering

Finessen med batterioptimering är att appar lägger sig "i dvala" om ingen verkar ha använt dem på några minuter, vilket egentligen är ett utmärkt sätt att spara batteri.

Det kan dock uppstå problem med appar där man inte rör skärmen när man använder dem, exempelvis appar för att lyssna på podcasts och musik, eller som i det här fallet, för att spela upp ljudböcker.

Läs också: Så får du längre batteritid på din mobiltelefon

Så stänger du av batterioptimeringen

Här visar vi hur du kan bära dig åt för att en specifik app inte ska inkluderas i batterioptimeringen, vilket betyder att den förblir aktiv och inte placeras i dvala av Android. 

  1. Gå först in i telefonens Inställningar
  2. Välj Batteri på nästa skärm
  3. Välj sedan Batterisparläge
  4. Bläddra ner i listan till den önskade appen och håll ner fingret på den
  5. Nu får du möjlighet att växla från Optimera till Optimera inte
  6. Avsluta med Klar.

Nu kommer appen inte längre att gå ner i dvala. Du kan göra likadant med fler appar genom att upprepa processen även med dessa, men glöm inte att avstängd batterioptimering kan ge telefonen kortare batteritid.

Du kan också läsa i PC-tidnignens Fråga Oss-forum. Du måste dock vara läsare av PC-tidningen för att kunna ställa egna frågor.

Kanske är du intresserad av...