Android 11
Android 11

Den som har en mobiltelefon från Google eller OnePlus kan testa nya Android 11 nu.

© shutterstock

Android 11: Prova redan nu – kanske

Nu har Google släppt en betaversion av nästa Android – Android 11. Den som har rätt mobiltelefon kan prova alla nya funktioner redan nu.

Google har släppt en betaversion av sitt nästa operativsystem för mobila enheter – Android 11.

Den som har rätt telefon kan därför prova Android 11 redan nu, flera månader innan operativsystemet blir allmänt tillgängligt.

I vanliga fall brukar Google lansera den här typen av betaversionen under sin årliga konferens Google I/O, men årets tillställning ställdes in på grund av coronautbrottet.

Därför har det varit ganska tyst om alla de nya funktioner som är att vänta, men det innebär inte att Android 11 är fritt från spännande nyheter.

Några nya funktioner i Android 11:

Google Pixel 3a kan få Android 11 direkt.
Android 11

Den som har Googles mobiltelefon Pixel 3a kan prova Android 11 redan nu.

© shutterstock

Nya behörighetsinställningar

I dag tycks det som om alla appar i mobilen vill ha tillgång till alla möjliga funktioner i telefonen. I Android 11 blir det enklare att hålla kolla på alla behörigheter.

Den nya funktionen för behörighetshantering i Android 11 nollställer automatiskt alla behörigheter för en app som inte har använts på ett tag.

Det kommer även gå att ge en app tillstånd att använda funktioner en gång, så att den exempelvis inte kan komma åt mikrofonen när appen stängs.

Ny avstängningsmeny

När strömbrytaren i en Androidenhet trycks in visas en rad val och det går att stänga av telefonen, starta om den eller kanske ta en skärmbild.

I Android 11 tillkommer det en del nya funktioner i den här menyn.

Det går att direkt komma åt betalkort, pass och andra viktiga dokument som finns i telefonen.

Tanken är att det ska bli ännu enklare att välja det kort du vill betala med när du använder Google Pay.

> Mer att läsa: Google Pay

Bättre röststyrning

En funktion som kanske inte används så frekvent är Googles röststyrning av telefonen eller surfplattan. Den funktionen förbättras i Android 11.

I videon nedan visar journalisten Dieter Bohn, från The Verger, hur den nya röststyrningen i Android 11 fungerar.

Glöm inte bort att aktivera ljudet när du tittar på videoklippet.

Se om du kan få Android 11 nu


Till en början är det bara Googles egna mobiltelefoner i Pixel-serien som kan installera betaversionen av Android 11. Ingen av Googles mobiltelefoner är dock lanserade i Sverige, även om de finns att köpa i vissa svenska nätbutiker.

Det finns emellertid telefoner från andra håll som också kan få betaversionen av Android 11 nu, till exempel OnePlus 8 eller 8 Pro.

Här kan du hämta Android 11 till OnePlus.

Har du en nyare telefon av ett annat märke finns chansen att du kan få testa Android 11 snart. Ta en titt på tillverkarens hemsida för mer information.

Kommer du ihåg de nya funktionerna som kom med Android 10? Om inte kan du läsa mer i den här artikeln.

Kanske är du intresserad av...