pekdatortest
© Apple

Vi guidar dig: Hitta den bästa pekdatorn

Även bra pekdatorer är billigare än någonsin, och i det nya numret av PC-tidningen guidar vi dig till hur du väljer en pekdator som passar just dig. Det kan nämligen vara stora skillnader på hastighet, anslutningsmöjligheter och bildkvalitet. Det kan även spela roll vilket operativsystem du har på din smartmobil.

15 juni 2018

Om du lägger några avstänga pekdatorer bredvid varandra på ett bord, då verkar det inte vara speciellt stora skillnader på dem. Men låt dig inte luras, det kan vara enorma skillnader på detaljer som hastighet, anslutningsmöjligheter, bild- och ljudkvalitet. 

I PC-tidningen nummer 13/2018 testar vi de senaste modellerna från fyra olika tillverkare. Ingen av dem var direkt oanvändbar, men de hade väldigt olika egenskaper som är bra att känna till när du står och väljer pekdator hos din lokala datorhandlare.

> Läs också: Smidigt skrivande med ett Bluetooth-tangentbord

Ska pekdatorn vara Android eller iPad?

Det första du ska fundera på när du tittar efter en ny pekdator är om det ska vara en iPad med Apples iOS-operativsystem, eller en med det konkurrerande operativsystemet Android från Google. 

Mycket hänger på om du har Android eller iOS i din smartmobil. Om du har köpt appar till ett operativsystem, kan du använda apparna gratis på andra enheter så länge som du använder samma konto. 

Samma operativsystem på telefonen och pekdatorn betyder också att du får lättare att navigera och hitta funktioner, eftersom du redan har vana av operativsystemets egenheter. 

Vilket operativsystem är lättast?

De två operativsystemen fungerar på ungefär samma grundläggande sätt, men appar till iOS är generellt mer enhetliga i sin uppbyggnad vilket kan göra dem mer lättnavigerade. Samtidigt märks det att operativsystemet på iPad är extremt skräddarsytt för den pekdatorn.

Android är ett operativsystem som ger apputvecklarna och användarna större frihet, och det fungerar med hårdvara från många olika tillverkare.

Ipad Iphone Macbook

Om pekdatorn har samma operativsystem som din smartmobil är det enkelt att använda samma appar på dem.

© Shutterstock

iPad klarar sig bra i testet

Den nyaste modellen av iPad utmärker sig i testet som en utmärkt pekdator till ett vettigt pris. En av nyheterna med den här modellen är att det går att använda Apples speciella penna, Apple Pencil, tillsammans med pekdatorn. Detta gör det exempelvis mycket enklare att rita och att anteckna direkt på skärmen. 

Skärmen är skarp och ljusstark, och det går snabbt att växla mellan de olika programmen.

> Se även tester av pekdatorer i Testzonen.

Bra pekdatorer är billigare än någonsin

Om du föredrar en pekdator med Android, eftersom du kanske har en smartmobil med det operativsystemet och vill kunna synkronisera dem, finns det väldigt bra alternativ.

Vi testar tre olika prisvärda pekdatorer med Android, men det är stor skillnad på dem när det handlar om användarvänlighet, hastighet, bild- och ljudkvalitet.

Du kan läsa hela stortestet med de fyra pekdatorerna i PC-tidningen nummer 13/2018, där vi guidar dig till den pekdator som passar dina behov bäst.

test av pekdatorer
Stortest av pekdatorer i PC-tidningen nummer 13/2018


Få ett pekdatortangentbord med PC-tidningen

Just nu kan du få ett tangentbord som lämpar sig särdeles bra tillsammans med pekdatorer. Det ansluts med hjälp av Bluetooth, så att du kan skriva längre texter med samma känsla som på en vanlig dator.

Ovanför tangenterna finns det en fördjupning som kan hålla pekdatorn eller smartmobilen i upprätt position medan du skriver. Det får pekdatorn att kännas ungefär som en liten bärbar dator.

Tangentbordet kostar egentligen 379 kronor, men nu kan du få tangentbordet tillsammans med två nummer av PC-tidningen för 59:50 kronor.

> Klicka här får att få två nummer av PC-tidningen och ett trådlöst tangentbord till din pekdator

Kanske är du intresserad av...