Slipp utpressningsvirus

Utpressningsvirus är ett elände, men det finns ett bra sätt att blir av med det om du får in viruset i datorn.

© Shutterstock

Lås upp filerna om du drabbas av utpressningsvirus

Allt hopp är inte ute om din dator har infekterats av utpressningsvirus som krypterar alla filer. Nu finns det en hemsida som hjälper dig.

9 november 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Goda råd är sannerligen dyra om din dator plötsligt visar ett rött meddelande med ett hotbrev som talar om att du har 48 timmar på sig att betala, annars försvinner dina filer för alltid.

Det är inte science-fiction utan exakt vad som händer om du får in ett utpressningsvirus i din pc.

Under lång tid har många säkerhetsföretag försökt att dekryptera filer som har krypteras av utpressningsvirus. Målet är att få fram nycklar som kan användas för att låsa upp filerna igen.

Har du tur finns det därför kanske en nyckel till dig om du drabbas av exempelvis GandCrab, som är det vanligaste utpressningsviruset just nu.

Hemsidan No More Ransom är ett samarbete mellan holländsk polis och Europol. Hemsidan är på svenska och hjälper dig att identifiera hoten och sedan ta bort dem – om det finns en nyckel för just det virus som finns i din dator.

> Mer att läsa: Vad är utpressningsvirus

Ta bort utpressningsvirus

Öppna webbsidan No More Ransom och klicka på den röda JA-knappen. I nästa programfönster klickar du på en av de två molnikonerna och överför två filer som har krypterats eller textfilen med kravet på en lösensumma.

När filerna har skickats till webbsidan klickar du på den röda knappen FÅ SVAR! Nu söks filerna igenom för att se vilken utpressningsvirus det rör sig om.

Om det finns en lösning får du en nyckel som du kan hämta och använda för att dekryptera filerna.

Därefter bör du kontrollera din dator med hjälp av ett säkerhetsprogram. Har du köpt PC-tidningen kan du med fördel använda de program som finns i vår digitala central Fördelszonen.

Redaktionen rekommenderar: Komplett säkerhetspaket

Utpressningsvirus, skadlig kod och andra hot drabbar användare och datorer över hela världen varje dag.

Säkerhetsmissar i system, appar och gamla program lämnar dörrar öppna rakt in i våra digitala liv, något som hackare och kriminella inte är sena att utnyttja för att i slutändan komma åt våra pengar.

Du kan göra mycket för att undvika drabbas, till exempel genom att installera ett modernt antivirusprogram i datorn, ta regelbundna säkerhetskopior av datorn och mobilen och använda ett fungerande skräppostskydd som tar bort farliga brev i din inkorg.

Vi har samlat ihop tio effektiva säkerhetsprogram i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och kontrollerade av oss och du hittar dem alltid i senaste versioner i vår digitala central Fördelszonen. Till varje program hör även en artikel som hjälper dig med grunderna.

> Just nu får du 1 nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor. Läs mer om erbjudandet

Kanske är du intresserad av...