Utpressning med påhittade sexfilmer

Tusentals datoranvändare har de senaste dagarna fått e-post med ett skrämmande hot: Betala eller vi skickar inspelningar från din webbkamera till dina kontakter.

31 oktober 2018 av Henning Dadkhah Rasmussen

Du kanske redan har tagit emot e-post i den här senaste vågen av bedrägeriförsök som rullar över världen, annars kan du nästan räkna med att det kommer att dyka upp ett eller flera i din inbox. 

I korthet går svindeln ut på att de kriminella skickat ett meddelande där de avslöjar ett av dina lösenord. Med lösenordet vill de bevisa att de har haft tillgång till din dator och de webbplatser som du har besökt.

Samtidigt påstår de kriminella att de har installerat ett sabotageprogram på din dator, och med hjälp av detta kunnat spela in filmer av dig med din webbkamera tillsammans med de webbplatser som du har besökt. 

Dessutom har de kopierat hela din kontaktlista. 

> Läs också: Vad är kidnapparvirus?

Hotar att skicka privata filmer till dina kontakter

Bedragaren påstår sig ha filminspelningar gjorda med din webbkamera som visar dig i komprometterande situationer när du besöker porrsajter på internet. 

Dessa har nu klippts samman till en video som kommer att skickas till alla dina kontakter om du inte överför en summa pengar, vanligtvis många tusen kronor, till ett bestämt Bitcoin-konto.

sabotageprogram i din inbox

Ungefär så är brukar meddelandet se ut: I ämnesraden och i själva meddelandet finns dina hemliga lösenord (här maskerade med X-tecken), vilket gör meddelandet mer skrämmande.

Bedrägeriet vänder sig först och främst till personer som kan nicka igenkännande till att ha besökt den typen av webbplatser som de kriminella påstår sig ha inspelningar från. Om man aldrig har besökt sådana webbplatser är det lättare att genomskåda bluffen och radera meddelandet. Samtidigt dyker det upp en annan fråga - hur har bedragaren fått tag på ditt lösenord?.

Läs också: Så genomskådar du e-postbedrägerier

Hur känner någon till mitt lösenord?

I meddelandet skriver bedragaren ditt personliga lösenord, men hur känner personen egentligen till det?

Svaret är enkelt, lösenordet kommer från en gammal läcka, exempelvis från när det sociala nätverket LinkedIn eller företaget Adobe drabbades av digitalt inbrott för ett par år sedan. Bägge drabbades av intrång när hackare bröt sig in i deras databaser och vid med sig användarnamn och lösenord till miljontals registrerade konton.

Denna information finns fortfarande ute på internet, och eftersom användarnamnet ofta är samma om din e-postadress, behöver bedragarna "bara" hämta en stor fil med användarnamn och lösenord, skicka ut e-post till allihop och hoppas att någon betalar.

skräppost

I en del fall skickar de till och med ett uppföljningsmeddelande - i det här fallet utan att nämna ditt lösenord - i ytterligare ett försök att få dig att betala.

Eftersom lösenorden är gamla har du förhoppningsvis redan bytt den minst en gång och använder den inte längre på någon webbplats. Om du inte har det får du se utpressningsbrevet som en påminnelse om att klassera det lösenordet.

Vad ska jag göra om jag får ett utpressningsbrev?

  1. Om bedragaren nämner ett lösenord som du inte längre använder behöver du bara radera meddelandet. Inspelningarna som nämnda finns helt enkelt inte.
  2. Om du fortfarande använder lösenordet som nämns på webbplatser, byt omedelbart lösenord på alla platser där du använder det. Om webbplatserna erbjuder tvåvägsverifikation, även kallad tvåvägsautentisering, där du behöver mata in en sms-kod varje gång du loggar in så ska du se till att utnyttja det.
  3. Tro ALDRIG på de kriminellas lögner om hemliga inspelningar och svara aldrig på deras meddelanden.
Läs också: E-post är det farligaste som finns

Redaktionen rekommenderar: Komplett säkerhetspaket

Utpressningsprogram, sabotageprogram och virus drabbar varje dag mängder av datorer över hela världen.Säkerhetsfel i operativsystem, appar och äldre program lämnar säkerhetsdörren på glänt så att så att hackare kan ta sig in i dator och smartmobil för att lägga beslag på personlig information och viktiga filer.

Du kan göra något för att förhindra detta, exempelvis genom att installera ett bra antivirusprogram, se till att göra regelbundna säkerhetskopieringar av både datorer och telefoner, samt skaffa ett effektivt skräppostfilter som automatiskt tar hand om farlig och oönskad e-post.

VI har samlat ihop 10 riktigt bra program i ett komplett säkerhetspaket. Med programmen i datorn är den skyddad mot de flesta hot som cirkulerar på internet.

Programmen är utvalda och kontrollerade av redaktionen och du hittar alltid de senaste versionerna i Fördelszonen.

Till varje program får du dessutom instruktioner som hjälper dig att få det bästa möjliga skyddet av datorn. Du som betalar för PC-tidningen får det stora säkerhetspaketet på köpet.

> Just nu får du ett nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor.


Kanske är du intresserad av...