Backup på internet eller på en extern hårddisk?

Det är alltid en bra säkerhetsåtgärd att ta backup. Men hur görs det på bästa sätt?

Spara säkerhetskopian på rätt sätt

Alla säkerhetsexperter är eniga om att backup är den säkraste garantin för att alla filer ska finnas kvar om något händer. En fråga är bara var säkerhetskopiorna ska sparas?

15 augusti 2021 av Henning Dadkhah Rasmussen

Även experterna hos de stora säkerhetsföretagen, som tillverkar säkerhetsprogram till våra datorer, erkänner att den enda helt säkra garantin för att inte förlora några filer är att ta kontinuerlig backup.

Rik Ferguson på Trend Micro, rekommenderar till exempel regelbundna säkerhetskopior som den enda riktigt säkra lösningen eftersom inte ens de allra bästa säkerhetsprodukterna kan garantera ett absolut skydd mot exempelvis utpressningsvirus.

Spara säkerhetskopiorna på internet

Det finns många företag som erbjuder fillagring på internet. Några exempel är Dropbox, OneDrive, Google Drive och Keepit.

Fördelen med att spara filer på internet, eller molnet som det också kallas, är att de alltid är säkra oavsett vad som händer med din dator. Även om datorn blir stulen eller försvinner på annat sätt kommer du åt dina filer genom att logga in från vilken annan dator som helst.

En nackdel kan vara att du inte har fullständig koll på var filerna lagras rent fysiskt. Andra risker är att företaget du anlitar går i konkurs eller att de höjer priserna. Inget av detta händer dock utan förvarning. Kommer det nya villkor får du alltid chansen att hitta en annan lösning innan förändringen träder i kraft.

Mer att läsa: Alternativ för internetlagring

Extern hårddisk eller ett usb-minne

Ett mer handfast sätt att spara säkerhetskopior är att göra det på en extern hårddisk eller ett usb-minne.

Det blir billigare i längden och du vet exakt var filerna är någonstans.

Nackdelarna är att hårddiskar och usb-minnen kan gå sönder eller förkomma. Därför bör du ha åtminstone dubbla kopior förvarade på olika håll och inte tillsammans med datorn.

Du kan även råka ut för att en säkerhetskopia förstörs i en brand eller stjäls. Därför är det en god idé att förvara din externa hårddisk någon annanstans än hemma.

I PC-tidningen nummer 14, 2021 kan du läsa vårt stora test av en handfull blixtsnabba SSD-enheter och externa hårddiskar med massor av utrymme till säkerhetskopiering.

> Läs hela stortestet i Fördelszonen

> Läs våra tester av bland annat externa hårddiskar och usb-minnen

PC-tidningen rekommenderar

Vi rekommenderar en kombination av båda sätten.

Spara en säkerhetskopia av dina viktigaste filer, det vill säga bilder, videoklipp och dokument. Om du inte sparar så mycket kan du komma billigt undan med en bra internetlösning.

Spara dessutom kopior av samma filer på en extern hårddisk eller ett usb-minne, men ta även med filer som inte är livsviktiga, men som kan vara bra att ha kopior av. Se till att förvara denna kopia någon annanstans. Kanske inlåst på jobbet eller hos en kompis.

Nu har du dubbla kopior och risken att du ska bli av med filerna är minimerad. Kom ihåg att uppdatera båda säkerhetskopiorna med jämna mellanrum.

> Läs om att ta backup med programmet Toucan och ett usb-minne (kräver inloggning).

Kanske är du intresserad av...