Hur raderar man sökhistorik i Google?

Nu har det blivit enklare att styra hur du raderar din sökhistorik i Google.

© Shutterstock

Google spelar in din röst - så raderar du din sökhistorik

Det har blivit mycket enklare att få kontroll över din tal- och sökhistorik i Google. Vi visar hur du gör.

1 november 2018 av Niklas Ernst

Google lagrar enorma mängder information om sina användare, bland annat vad varje användare gör för sökningar.

I många avseenden är det praktiskt, eftersom Google kan anpassa sina tjänster som Sökning, Google Maps och YouTube för att leverera så träffsäkra sökresultat som möjligt baserat på din sökhistorik.

Nu har det blivit enklare att få en överblick över din sökhistorik hos Google, vilka platser som du har besökt och vilka samtal du har gjort med Google Assistent. Och du kan själv bestämma om den informationen ska raderas eller ej.

Vi rekommenderar att du tittar närmare på dessa inställningar i datorn, eftersom det är enklare än att göra det i smartmobilen. Här visar vi hur du kan radera din sökhistorik i Google.

> Läs fler tips och knep för Google Chrome här

Så hittar och raderar du din sökhistorik hos Google med datorn:

  1. Surfa till adressen www.google.se.
  2. I nedre högra hörnet klickar du först på Inställningar och därefter på Din data på Sök.
  3. Här visas en översikt över hela din sökhistorik, med andra ord alltign som du har sökt efter med Googles sökmotor.
  4. Om du vill se vad du har sagt till, exempelvis om du använder Google Assistent, bläddrar du ner till Röst- och ljudaktivitet, klickar på Visa alla aktivitetsinställningar.
  5. Bläddra tills du hittar Röst- och ljudaktivitet. Klicka på HANTERA HISTORIK.
  6. Här visas alla gånger som du har sökt efter något med Google. Du kan till och med klicka på Spela upp för att höra inspelningen. Om dui vill radera en inspelning, klickar du på de tre punkterna ovanför Spela upp och väljer Radera.
  7. För att radera en längre period behöver du gå till adressen i den här länken - klicka på de tre punkterna i övre högra hörnet och klicka på Radera aktivitet efter.
  8. Du kan nu välja en period Radera efter datum, exempelvis “I dag”, “De senaste 30 dagarna” eller “Genom tiderna”. Under den menyn kan du välja vad du vill radera, till exempel  “Röst och ljud”, “Sök” eller “YouTube”.

När du trycker på Radera är det viktigt att du kommer i håg att informationen inte kan återskapas. Din sökhistorik är borta för alltid.

Du ska alltså vara helt säker på att du har valt information som du är säker på att du aldrig kommer att vilja använda.

Tänk dessutom på att mycket av den information som Google samlar in används för att exempelvis förbättra taligenkänningen av din röst, och att din sökhistorik på YouTube hjälper till att hitta mer relevanta filmklipp. 

> Om du vill att Google ska glömma dig, har vi skrivit en artikel om detta i nummer 12/2018 med en rad tips för hur du kan åstadkomma detta. Som prenumerant kan du läsa de senaste tolv numren av PC-tidningen med vår tidnings-app Wype. Du kan skaffa de senaste tolv numren för bara 29 kronor.

Håll datorn säker och skydda dig själv

PC-tidningens experter har satt samman ett säkerhetspaket som innehåller tio stycken säkra och testade program som bland annat skyddar din dator mot utpressningsprogram, virus och skräppost.

Du hittar säkerhetspaketet i Fördelszonen där du kan hämta programmen plus grundliga steg för steg-guider på svenska hur du kommer igång att använda dem.

Få tillgång till Fördelszonen och flera andra läsarfördelar för bara 29 kronor. Läs mer om erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...