Få Google att glömma dig

Har du också varit med om att det har dykt upp fullständigt irrelevanta sökresultat när du säker på ditt eget namn? Nu kan du få Google att radera de felaktiga sökresultaten från sin sökmotor.

3 juli 2018

Det sägs att internet aldrig glömmer, men det stämmer faktiskt inte riktigt. Sedan 2014 är det möjligt att få världens mest använda sökmotor, Google, att glömma.

Anledningen är en dom i EU-domstolen som slår fast att invånare i EU har rätt att bli raderade från sökresultat som visas när man söker på personens namn.

Detta kallas "Right to be forgotten", eller "rätten att bli bortglömd" på svenska.

Undersök vad Google vet om dig

Du kanske inte har för vana att söka på ditt eget namn i Google, men det borde du eventuellt börja med. När jag sökte på mitt namn inom citationstecken blev jag väldigt överraskad över vad som hittades.

Utöver de förväntade träffarna med artiklar på PC-tidningens hemsida och en del sociala medier, fanns jag dessutom med på en webbplats som jag aldrig har hört talas om.

Tips för bättre sökningar i Google:

  • Sök på hela uttryck: Skriv ditt namn inom citationstecken. Då får du bara sökresultat där hela namnet ingår, exempelvis "Jens Peter Hansen". Då visas dock inte resultat för exempelvis "Jens P. Hansen".
  • Sök på en specifik webbplats: Placera site: före sökordet om du bara vill söka på en specifik webbplats. Sökningen site:pctidningen.se kahoot visar alla förekomster av ordet Kahoot på pctidningen.se.
  • Sök efter filtyp: Sök efter specifika filtyper som PDF, jpg eller gif genom att lägga till filetype: plus förkortningen på filtypen, till exempel filtype:gif Donald Trump
  • Ignorera ord i sökningen: Använd minustecknet (-) för att till exempel välja bort ingredienser i ett recept: salsarecept -tomater
  • Sök på alla språk: När du söker, klicka på "Fler sökverktyg" till vänster som sökresultaten och välj "Översätt utländska sidor". Funktionen väljer det språk som det är bäst att söka på, och visar resultaten översatta till svenska..
Se fler söktips hos Google på den här adressen.

Falska webbplatser svåra att stoppa

Det visade sig att det var en bedrägerisajt som hade kopierat en massa texter – med mitt namn – från PC-tidningens webbplats och använde dessa för att lura in surfare på en hemsida nedlusad med falsk reklam, nätfiske och sabotageprogram.

En närmare undersökning visade att även alla mina kollegor fallit offer för bedrägeriet eftersom webbplatsens skapare hade kopierat både stort och smått från tidningens hemsida.

Först och främst ville jag be webbplatsens ägare att radera materialet, men eftersom det inte fanns några kontaktuppgifter, beslutade jag mig för att i stället få Google att plocka bort de missvisande sökresultaten för att minska risken att någon skulle hamna på den falska webbplatsen på grund av mitt namn.

Få en stor guide till hur du blir glömd av Google

Om du precis som jag upptäcker att Googles sökresultat sökresultat som är irrelevanta eller felaktiga när du säker på ditt namn, kan du göra som jag och för företaget att ta bort dem.

I PC-tidningen nummer 12/2018 sätter vi fokus på Google, och hur du kan få specifika sökresultat raderade.

Du kan få tidningen i din brevlåda om du tecknar en prenumeration idag. Då kan du dessutom se fram emot:

  • En stor guide till hur du säkerhetskopierar foton och information från mobiltelefonen - plus hur du kan återställa telefonen som olyckan har varit framme.
  • Ett program som frigör lagringsutrymme i Windows.
  • Ytterligare en stor guide som handlar om hur du bäst organiserar datorn så att hela familjen kan använda den utan att blanda program, inställningar och filer med varandra.
  • Naturligtvis får du även det andra avsnittet av vår artikelserie om släktforskning med nya tips och trick för hur du kan spåra din släkt.
  • Och mycket mer.

Just nu kan du testa två nummer av PC-tidningen och få ett par sköna lurar för bara 59:50 plus porto och expeditionsavgift. Du sparar över 400 kronor

Beställ i dag. Beställer du efter den 15 juli hinner du inte få det här numret av tidningen i brevlådan.

Oavsett när du beställer får du direkt tillgång till Fördelszonen med fler än 300 säkra och testade program inklusive grundliga steg för steg-guider på svenska så att du enkelt kan börja använda programmen.

Du kan dessutom läsa de tio senaste numren av tidningen på din mobil eller pekdator med vår tidnings-app. Det betyder att du kan läsa det första avsnittet av vår släktforskningsguide i nummer 11 redan nu.

I PC-tidningen nummer 12/2018 för du en stor guide till hur du kan få sökresultat raderade hos Google. 

> Skaffa en prenumeration i dag och få tidningen i brevlådan. Se alla våra erbjudanden här.

Kanske är du intresserad av...