Utpressningsvirus är farliga.

Utpressningsvirus är ett av de farligaste hoten på internet och många människor drabbas varje minut.

© Shutterstock

Så många drabbas av utpressningsvirus

Det tar inte många sekunder från att någon har fått sina filer krypterade av utpressningsvirus, tills nästa drabbas. Läs om hur vanligt det är och hur du skyddar dig.

14 mars 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Medan du läser den här texten har fyra-fem personer fått meddelande om att filerna i deras datorer är låsta och att de måste betala lösensummor får att få tillbaka dem.

Var tionde sekund drabbas en privatperson av någon form av utpressningsvirus, allt enligt en ny rapport från säkerhetsföretaget Kaspersky. Det innebär att runt tre miljoner människor drabbas årligen.

Företagen är bara aningen mer skonade. Här tar det 40 sekunder från att ett företag har drabbats tills det är dags för nästa.

E-post primär smittkälla

Det bästa sättet att hålla datorn fri från utpressningsvirus är att tänka sig för och vara vaksam vid datorn. Detta gäller särskilt när du läser e-post. De flesta virus släpper vi nämligen in själva i datorn, det menar säkerhetsexperten Bogdan Botezatu på Bitdefender.

Det är särskilt bifogade filer i e-post som ligger bakom de allra flesta lyckade virusangrepp. Filerna är ofta Word- eller Excel-dokument som innehåller makron, som man ombeds att aktivera. Om så sker startas en sekvens av kommandon som påbörjar virusangreppet.

Rådet från Bitdefender är att inte öppna bifogade filer – hur lockande det än är, om man inte har kommit överens med avsändaren att det ska komma en fil via e-post.

Andra stora hot

Bifogade filer i e-post är dock inte det enda man måste se upp med. Det finns många andra hot.

Lär dig mer om hur en attack av utpressningsvirus ser ut och hur du skyddar dig på bästa sätt. PC-tidningen 5/2018 är ett temanummer med fokus på säkerhet.

Läs om hur du:

  • undviker att drabbas av datorvirus.
  • kollar om du kan rädda krypterade filer.
  • får det bästa säkerhetsprogrammet.
  • identifierar intrång i datorn.
  • skyddar dig mot övervakning på internet.

VI har också träffat två personer som har drabbats av utpressningsvirus.

Köpt tidningen i närmaste välsorterade butik eller teckna en prenumeration nu och läs tidningen på en gång via appen Wype. Direkt kommer du även åt vårt stora säkerhetspaket i Fördelszonen, som skyddar datorn mot bland annat utpressningsvirus.

> Just nu får du 1 nummer av PC-tidningen samt tillgång till över 300 program, 400 instruktionsfilmer och mycket annat för endast 29 kronor!

Kanske är du intresserad av...