Kryptering i lagringstjänster
Kryptering i lagringstjänster:

Om du sparar filer i lagringstjänsterna OneDrive, Google Drive eller Dropbox är det enkelt att kryptera dem.

© Shutterstock

Kryptera filer i lagringstjänster på internet

Tack vare ett nytt program i Fördelszonen blir det möjligt att kryptera filer som lagras i onlinelagringstjänster som Google Drive, Dropbox och OneDrive. Då kan du vara säker på att privata bilder och filer inte hamnar i orätta händer.

Google Drive, Dropbox och Microsoft OneDrive är lagringstjänster som gör det möjligt att lagra filer i molnet.

De är praktiska eftersom de ger mycket extra lagringsutrymme och kan synkroniseras mellan enheter, så att det går att komma åt filer och bilder från såväl mobil som dator och surfplatta.

Men det som sparas i de internetbaserade lagringstjänsterna kan innehålla väldigt privat material som finansiella dokument från banken eller privata familjefoton, och även om du kanske tror det så är filerna inte helt skyddade från hackare.

Därför är det en fördel att kryptera filer i lagringstjänsterna, så att det behövs ett personligt lösenord för att komma åt dem.

Det är enkelt att göra med ett helt nytt program i Fördelszonen.

LÄS ÄVEN: Vad betyder kryptering?

Kryptera filer med Steganos Safe 21

Programmet, som gör det möjligt att kryptera filer i onlinelagringstjänster, heter Steganos Safe 21 och skiljer sig från andra krypteringsprogram genom att vara mycket användarvänligt.

För att kryptera filer med programmet lägger du dem i ett digitalt kassaskåp där det går att spara alla tänkbara filtyper.

Kassaskåpet finns i Utforskaren i Windows och fungerar som en vanlig systemmapp när den öppnas. Men när det är stängt och låst med ett lösenord blir kassaskåpet osynligt i Utforskaren – tills du låser upp det igen med programmet.

För att kryptera filer som lagrats i Google Drive, Microsoft OneDrive eller Dropbox behöver du bara ha appen för den aktuella lagringstjänsten installerad på datorn, men det hjälper programmet till med.

LÄS ÄVEN: Skicka stora filer över nätet

Hämta Steganos Safe 21 i Fördelszonen

Steganos Safe 21 är ett utmärkt program för att kryptera filer på datorn och i onlinelagringstjänster, och i PC-tidningen 19/2021 går det att läsa allt om hur du använder det.

Programmet kostar normalt 350 kronor, men som prenumerant på PC-tidningen kan du hämta det i Fördelszonen – kostnadsfritt.

Det är dock viktigt att du registrerar programmet senast den 1 mars 2022. När du har registrerat det kan du använda programmet gratis på obestämd tid. I Fördelszonen visar vi hur det går till.

> Du kan hämta Steganos Safe 21 och guiden till programmet i Fördelszonen 

Om du ännu inte har tecknat en prenumeration på PC-tidningen kan du göra det direkt för bara 29 kronor. Se alla fina erbjudanden genom att klicka här

LÄS ÄVEN: Kopiera bilder och video från mobilen till datorn

Kanske är du intresserad av...