Falska QR-koder kan stjäla känsliga uppgifter
Falska QR-koder:

Var uppmärksam när du läser in en QR-kod. Den kan vara falsk och leda till farliga sidor. Så undviker du att drabbas.

© Shutterstock

Falska QR-koder kan stjäla känsliga uppgifter

Amerikanska FBI varnar för att skanna QR-koder. Ett flertal QR-koder har nämligen upptäckts som leder in på farliga hemsidor.

28 januari 2022 av Martin Lorentsen

QR-koder är genialiska ,eftersom de gör det betydligt enklare att öppna specifika länkar till hemsidor eller tjänster med mobilen.

De flesta mobiler kan skanna QR-koder genom att helt enkelt öppna kameran och rikta den mot koden som normalt skickar dig till en specifik hemsida.

Det kan dock vara en bra idé att vara uppmärksam när du använder mobilen för att skanna en kod för att exempelvis göra en betalning.

Hackare i USA har nämligen utnyttjat QR-koder för att locka intet ont anande offer till att bland annat dela bank- och kortuppgifter, och det har fått självaste FBI att reagera.

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om QR-koder

Falska QR-koder: FBI varnar

I USA använder bedragare falska QR-koder för att stjäla pengar från människor.

Offren skannar en kod som de tror leder till något legitimt, till exempel en betalsida för parkering, men i själva verket hamnar de i hackarnas klor. 

Därför kommer FBI nu med en varning där de i ett meddelande till allmänheten beskriver problemen med falska QR-koder.

”Offer skannar det de tror är en legitim kod, men koden leder till en skadlig hemsida där de luras att ange inloggningsuppgifter och bankuppgifter”, skriver FBI till exempel i meddelandet.

Tidigare i månaden hittades flera falska QR-koder på parkeringsautomater i staden Austin i Texas, och det är bland annat den upptäckten som får FBI att varna befolkningen.

LÄS ÄVEN: Här är brottslingarnas nya påhitt

Så skannar du QR-koder säkert

Även om de falska QR-koderna framför allt är i omlopp i USA, kan du inte räkna med att bedragarna inte försöker lura dig med en falsk QR-kod här hemma.

QR-koder är i sig inte farliga och väldigt praktiska i många sammanhang. 

Men de kan ta dig till farliga sidor. Därför måste du vara uppmärksam på om webbplatsen du får när du har skannat en QR-kod ser äkta ut.  

Du kan skydda dig ännu mer genom att inte använda mobilens kamera för att skanna QR-koder, utan i stället använder en särskild app.

Få varningar om osäkra webbplatser

Säkerhetsföretaget Kaspersky erbjuder en QR-kodläsare för både Android-mobiler och iPhone, som undersöker QR-kodens destination så att du inte riskerar att råka ut för problem.

Om du använder den här appen för att skanna QR-koder får du en varning om koden försöker skicka dig till en osäker hemsida.

Klicka här för att hämta appen för Android.

Klicka här för att hämta appen för iPhone.

Precis som med andra former av nätbedrägerier är det dock ditt sunda förnuft som är det bästa försvaret, för det kan vara svårt att skydda sig mot nätfiske. 

Kom därför ihåg att vara extremt försiktig med att fylla i betalningsuppgifter online.

LÄS ÄVEN: Obs! Nytt virus undviker säkerhetsprogram

Kanske är du intresserad av...