Med lite finurlighet tar det inte lång tid att lura en modern fingeravtrycksläsare. 

© Shutterstock

Video: Så lätt är det att bluffa med fingeravtrycket

Allt som krävs är en skrivare, lite lim och en rejäl portion uppfinningsrikedom för att lura fingeravtryckssensorn i en mobil eller dator.

2 december 2021 av Niklas Ernst

"Ingenting är säkert här i världen, med undantag för döden och skatterna", sa Benjamin Franklin en gång i tiden.

Det gäller till synes även fingeravtrycksläsare som idag finns på många mobiler och datorer. I varje fall har amerikanska forskare lyckats lura en fingeravtrycksläsare på ett ganska smart sätt.

LÄS ÄVEN: Hackare utvecklar över 100 miljoner typer av malware på ett år

Det gjordes utan vare sig stora budgetar, dyra hjälpmedel eller avancerade tilltag. Tvärtom framstår det som imponerande enkelt när forskarna låser upp en nyare dator från Apple.

Så luras fingeravtrycksläsaren

De amerikanska forskarna lyckas lura fingeravtrycksläsaren på följande sätt: Först tar de en bild av fingeravtrycket som de städar och redigerar lite i Photoshop.

LÄS ÄVEN: Här är Sveriges sämsta lösenord

Därefter skriver de ut avtrycket på acetat som är en form av plast. Bläcket från skrivaren räcker för att skapa små upphöjningar som bildar en slags 3D-modell av fingeravtrycket.

Slutligen applicerar forskarna trälim på utskriften och låter det torka så att fingeravtrycket kan överföras. Limklumpen kan sedan sättas på fingret och användas för att låsa upp både dator och mobil.

Så undviker du att bli lurad

En fingeravtrycksläsare kan alltså luras. På samma sätt kan ett lösenord gissas, knäckas eller råkas avslöjas av användaren.

LÄS ÄVEN: Gör Chrome bättre på sekretess

Ingen säkerhetsåtgärd är helt säker och det bästa du kan göra är att trassla till det så mycket som möjligt för bedragaren eller hackaren.

Det görs till exempel genom att aktivera tvåstegsverifiering, använda svåra och komplexa lösenord och i allmänhet vara mycket försiktig vem du delar utrustning, data och information med. 

I videon nedan visas hur fingeravtrycksläsaren blir lurad: 

Kanske är du intresserad av...