Avast Free Antivirus

Säkerhetsföretaget Avast har fått det hett om öronen efter att ett webbläsartillägg samlat in information om användarnas internetvanor.

Säkerhetsföretaget Avast har fått det hett om öronen

Har du läst att säkerhetsföretaget Avast har sålt anonymiserad användarinformation? Du kan lugnt fortsätta använda Avast Antivirus Free från Fördelszonen.

Det bästa gratis antivirusprogrammet just nu heter Avast Free Antivirus. Det är en del av PC-tidningens säkerhetspaket, och du kan hämta det hos oss i Fördelszonen

Företaget bakom programmet, tjeckiska Avast, har dock fått kritik de senaste veckorna efter att det har kommit fram att företaget säljer information om sina användares internetvanor till tredje part. 

Kritik mot webbläsartillägg

Konkret handlar det om allmän information om användarnas surfvanor, till exempel hur många människor som surfat från en webbplats till en annan. Informationen kan bland annat användas i reklamkampanjer, och det är information som många företag samlar in på internet hela tiden. 

Avasts chef Ondrej Vlcek har sagt i ett uttalande till Forbes att Avast sorterar bort all information som kan användas för att identifiera enskilda användare. 

Det är dock bara företagets webbläsartillägg Avast Online Security som har samlat in information om användarna och skickat den vidare till andra företag. 

Det har resulterat i att det inte längre kan använda tillägget med webbläsarna Firefox och Opera.

> Läs också: 3 tillägg som gör sig säkrare på internet

Gäller inte Avast Free Antivirus

Avasts övriga program, inklusive det gratis antivirusprogram som PC-tidningen erbjuder sina prenumeranter, har inte skickat vidare någon information. 

I Avast Free Antivirus kan du under installationen välja om Avast exempelvis ska få tillgång till information om din datorutrustning och liknande anonymiserade detaljer.

Du kan med andra ord lugnt fortsätta att använda det antivirusprogram som vi rekommenderar. 

> Se PC-tidningens hela säkerhetspaket som finns i Fördelszonen

Kanske är du intresserad av...