En varning från Google Password Checkup om att den här kombinationen av användarnamn och lösenord är osäker.

Webbläsartillägg som Google Password Checkup gör dig säkrare på internet.

Tre tillägg som gör dig säkrare på internet

Tillägg till webbläsare kan göra dig säkrare på internet, så att du inte behöver lägga ner tid på att oroa dig. Vi har hittat de tre bästa.

För många surfare är tillägg till webbläsare något som smyginstalleras av otrevliga hemsidor i akt och mening att bombardera oss med reklam. Något som bara ska raderas, med andra ord.

Men det finns faktiskt många bra tillägg för Google Chrome, Mozilla Firefox och andra webbläsare. Några underlättar att spara texter och artiklar så att du kan läsa dem senare, andra gör det enklare att söka på specifika webbplatser.

Våra favoriter är sådana som gör vardagen på internet säkrare.

1. Google Password Checkup

Detta tillägg kontrollerar automatiskt om ditt lösenord har läckt vid något av de dataintrång som har drabbat många stora webbplatser de senaste åren.

Tillägget varnar dig bara om din kombination av användarnamn och lösenord har läckt, och alltså inte om bara ditt användarnamn har gjort det.

Google Password Checkup finns bara till webbläsaren Google Chrome.

> Du hittar tillägget Google Password Checkup i Chrome Web Store via den här länken.

Läs vår grundliga guide till Google Password Chekcup i det senaste numret av PC-tidningen - eller i Fördelszonen om du redan läser PC-tidningen.

2. LastPass

LastPass är en av de populäraste tjänsterna för att hantera lösenord, en så kallad password manager.

Med LastPass behöver du bara minnas ett enda lösenord - det för att logga in på LastPass - medan LastPass lagrar och fyller i alla dina andra lönseord. Eftersom du inte längre behöver minnas dem kan du använda både unika och oerhört komplicerade och därmed säkra lösenord till alla dina användarkonton på internet.

Tillägget finns till både Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge och Opera.

> Du hittar tillägget LastPass för de olika webbläsarna via den här länken.

Programmet LastPass för pc är en del av PC-tidningens Säkerhetspaket. I det programpaketet finns sex stycken säkerhetsprogram för att skydda din dator mot virus, malware och liknande faror - givetvis tillsammans med utförliga guider på svenska.

> Se alla programmen i säkerhetspaketet i Fördelszonen - och få en säker dator!

Just nu kan du få tillgång till Fördelszonen tillsammans med ett nummer av PC-tidningen för bara 29 kronor. Läs mer här.

3. HTTPS Everywhere

Om det står https:// före den webbadress som du besöker, betyder det att webbplatser har en krypterad förbindelse som skyddar kommunikationen mellan dig och hemsidan.

Nu för tiden använder de flesta webbplatser det säkra https i stället för det gamla osäkra http. Det finns dock fortfarande en del som inte har gått över till den nya standarden, vilket gör det enklare för hackare och bedragare att tjuvlyssna på kommunikationen mellan dig och webbplatsen för att stjäla information.

Om du har installerat HTTPS Everywhere kommer tillägget automatiskt att försöka sätta https före alla webbadresser som du skriver i adressfältet. Om en webbplats inte fungerar med https, kommer det att visas en varning innan du får möjlighet att besöka webbplatsen.

HTTPS Everywhere finns till Google Chrome och Mozilla Firefox.

> Hämta tillägget till Google Chrome via den här länken
> Hämta tillägget till Mozilla Firefox via den här länken

Kanske är du intresserad av...