Antalet virus ökar snabbt.

Säkerhetsföretaget F-Secure har registrerat en kraftig ökning av maskar, virus och skadlig kod.

© Shutterstock

Kraftig ökning av cyberattacker och skadlig kod

På ett år har antalet digitala attacker och mängden skadlig kod ökat sexfalt. Läs om hur du undviker att drabbas.

Skadlig kod, cyberangrepp, hackare, maskar, utpressningsvirus och bluffmejl.

Det finns gott om hot därute och enligt en ny undersökning ökar attackerna från hackare och it-kriminella kraftigt.

Säkerhetsföretaget F-Secure registrerade hela 5,7 miljarder angrepp under 2019.

Jämför det med 2018 då F-Secure registrerade en miljard attacker och 2017 då motsvarande siffra var 7,9 miljoner.

Därför drabbas du av skadlig kod

Ett vanligt sätt att få in skadlig kod av något slag i en dator är att användaren klickar på en okänd länk i ett mejl. Andra sätt att smitta datorn är via okända program som hämtas från internet eller att man öppnar en fil från ett mejl eller exempelvis ett usb-minne.

Ett enkelt sätt att smitta datorer med virus är faktiskt att helt enkelt preparera usb-minnen som sedan ”tappas” på lämpliga ställen, kanske en parkering utanför ett företag som man vill ta sig in i eller på en annan allmän plats. Den som hittar ett usb-minne på gatan kommer nästan undantagslöst vara så nyfiken att han eller hon sätter det i datorn för att se vad som finns på det.

> Mer att läsa: Vad är ett sabotageprogram?

Upphovsmännen har olika mål med sina virus. Vissa är utformade för att spionera på dig för att snappa upp känslig information som till exempel lösenord, kontokortsuppgifter eller annat som kan utnyttjas för skumma syften.

Andra virus tar över delar av datorn för att skicka skräppost eller för att använda datorn beräkningskraft till att få fram digitala valutor, exempelvis Bitcoin.

Särskilt elaka hot är utpressningsvirus som krypterar filerna på hårddisken så att de blir oanvändbara utan rätt nyckel. Och den nyckeln tar de som har skickat ut viruset betalt för.

Råd för att inte drabbas av virus

Det finns mycket du kan göra för att slippa bli utsatt för digitala angrepp:

  • Installera inte okända program hur som helst, särskilt inte sådana som säger sig vara antivirusprogram eller optimeringsprogram.
  • Klicka inte på länkar i någon e-post alls, inte ens om brevet kommer från en betrodd avsändare. Peka eventuellt på länken, KLICKA INTE, för att se vart den leder och fråga avsändaren om länken är korrekt och ofarlig.
  • Sök igenom filer som andra har delat via internet, usb-minnen eller cd-skivor innan du öppnar dem.
  • Öppna inte webbsidor som innehåller olagligt kopierade filmer, musik eller program. Ofta följer det med skadlig kod i filerna.

Ett bra och enkelt sätt att göra din pc helt säker är att använda PC-tidningens Säkerhetspaket, som är gratis för alla som läser tidningen.

Kanske är du intresserad av...