Om du använder lösenordshanteraren Lastpass kan du ha fått felaktiga säkerhetsvarningar den senaste tiden.
Lastpass:

Om du använder verktyget Lastpass kan du ha fått felaktiga säkerhetsvarningar den senaste tiden. 

© Shutterstock

Har du fått den här säkerhetsvarningen? Var inte orolig

Verktyget Lastpass kan spara alla dina lösenord bakom lås och bom, men många användare har fått en varning om att deras konto är i fara.

10 januari 2022 av Niklas Ernst

Är det något som kan orsaka kallsvett och nervösa ryckningar i ansiktet så är det ett meddelande om att ditt konto har blivit hackat och dina lösenord har blivit tillgängliga för hackare och IT-kriminella.

Det var just den upplevelsen som användare av lösenordsverktyget LastPass nyligen råkade ut för. 

Flera LastPass-användare har rapporterat att de har fått meddelande om att det fanns obehöriga försök att logga in på deras konto.

En användare skriver till exempel att hans konto försökte användas från Brasilien och att någon försökte logga in med hans huvudlösenord, som låg separat på en krypterad hårddisk.

LastPass är ett program som kan generera och spara toppsäkra lösenord för dina olika tjänster. På så sätt behöver du bara komma ihåg huvudlösenordet till LastPass när du ska logga in på andra tjänster. 

LÄS ÄVEN:Så blockerar du nätfiske i populärt Google-verktyg

Ett fel i LastPass system

Enligt LastPass handlar det dock inte om ett verkligt hot utan om ett ”ganska vanligt”, och i det här fallet oskadligt, bot-angrepp som kombinerat med ett fel hos LastPass resulterade i de e-postmeddelanden som skickades ut till användarna.

LÄS ÄVEN: Experter varnar för gigantiska säkerhetsbrister

Enligt LastPass har inga konton hackats eller komprometterats, men trots detta skickades e-post ut av misstag till användarna av LastPass. 

Dessutom förklarar LastPass att felet nu är åtgärdat så att användarna inte kommer att få liknande meddelanden i framtiden.

Ingen fara å färde

Om du har fått ett e-postmeddelande från LastPass om att ditt konto har försökt hackas eller att någon har försökt komma åt kontot kan du alltså vara lugn. 

LÄS ÄVEN: Skydda ditt Google-konto med tvåstegsverifiering

Det är dock alltid en bra idé att uppdatera lösenord regelbundet och aktivera tvåstegsverifiering där det är möjligt.

Om du vill försäkra dig om att din dator och din information är så bra skyddad som möjligt, rekommenderar vi att du använder PC-tidningens stora säkerhetspaket, som du hittar här. 

Här rekommenderar vi bland annat programmet Lastpass eftersom det är utmärkt för att generera och spara dina dyrbara lösenord, vilket resulterar i bättre säkerhet för dina onlinekonton.

Kanske är du intresserad av...