Nu kan du logga in på ditt Google-konto utan att använda gammaldags lösenord.

Nu kan du logga in på ditt Google-konto utan att använda gammaldags lösenord. 

© Google

Google nycklar: Nu kan du logga in med ditt finger

Google vill begrava lösenord och istället låta dig logga in med ansiktet eller ditt fingeravtryck. Så här gör du för att komma igång.

25 maj 2023 av Niklas Ernst

Det är svårt med lösenord. 

Om de är för enkla är de lätta att gissa, och om de är för komplicerade är de svåra att komma ihåg. Plus att de ska ändras regelbundet. 

Därför arbetar Google för att begrava det gamla lösenordet.

LÄS ÄVEN: Kontrollera om ditt lösenord är hackat

Nu har Google lanserat ”nycklar” eller ”passkeys” på engelska, vilket är ett nytt sätt att logga in på ditt Google-konto. 

Istället för att logga in med ditt Google-användarnamn och -lösenord loggar du in med din mobil eller dator och dess fingeravtrycksläsare eller ansiktsigenkänning. Smidigt och enkelt.

På så sätt är Google säkra på att det är du och inte en hackare som försöker komma åt ditt Google-konto.

Hur fungerar Googles nycklar?

Enligt Google själva är Google Passkeys säkrare och enklare att använda än vanliga lösenord eller tvåstegsverifiering, som du är van vid.

Du aktiverar funktionen i ditt Google-konto, och första gången du använder exempelvis din internetbank eller en annan tjänst som stöder lösenord måste du aktivera den här. 

Nästa gång du ska logga in på tjänsten verifierar du bara med ett fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller PIN-kod som du normalt använder för att låsa upp din mobil. Om du istället vill logga in på datorn måste du skanna en QR-kod på skärmen, så att du kan verifiera via mobilens Bluetooth-anslutning.

Du slipper alltså komma ihåg en massa användarnamn och lösenord när du väl har kommit igång. 

Just användarnamn och lösenord har hackarna lätt att lura av oss. Det blir omedelbart svårare när de måste ha mobilen i handen och verifiera med exempelvis ett fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. 

Så använder du Googles nycklar

För att komma igång med att använda Googles nycklar klickar du på den här länken

Här loggar du in med ditt Google-användarnamn och lösenord och klickar sedan på + Skapa en nyckel längst ned.

LÄS ÄVEN: Gör Googles lösenordskontroll

Sedan behöver du bara följa instruktionerna på skärmen för att lägga till en enhet som till exempel kan vara din iPhone, en Android-mobil, en iPad eller Windows-dator. 

När enheten har lagts till visas den under Nycklar i säkerhetsinställningarna på ditt Google-konto

Hittills är det bara Google-kontot och några andra tjänster som Shopify och PayPal som du kan logga in på med den här metoden, men med tiden kommer nycklar att kunna användas för att logga in på alla möjliga webbplatser, appar, onlineverktyg och liknande. 

Om du vill se och höra mer om tekniken bakom Google Passkeys förklaras det i videon nedan, där en rad andra nya Google-åtgärder också förklaras. Från 9 minuter in i videon och framåt handlar den om Google Passkeys.

Kanske är du intresserad av...