Säkerhetshål i Google Drive

Var extra uppmärksam när du delar filer med andra med Google Drive - det har upptäckts ett nytt säkerhetshål.

© Shutterstock

Fel i Google Drive kan släppa in hackare

Ett säkerhetshål kan ge hackare tillgång till din dator. Läs vad du behöver vara uppmärksam på, och hur du skyddar dig.

Man ska alltid vara försiktig när man surfar på internet. Överallt kan det lura faror av olika slag. Det är det senaste säkerhetshålet som upptäckts i Google Drive ett bra exempel på, samtidigt som det visar hur förslagna hackare kan vara.

Så här fungerar säkerhetshålet:

I Google Drive är det möjligt att uppdatera filer som redan har laddats upp till Google Drive och som delas med andra. Detta är praktiskt om du exempelvis uppdaterar ett delat textdokument och vill försäkra dig om att alla har den senaste och uppdaterade versionen.

Det har dock visat sig att funktionen inte är speciellt restriktiv. I stället för att uppdatera dokumentet kan du välja att ladda upp ett helt annat filformat, exempelvis en programfil med skadlig kod som kan infektera andra datorer. 

> Läs också: Radera dessa appar på din telefon

Vips finns den nya filen på datorerna, vilket potentiellt kan ge hackare eller sabotageprogram tillgång till din dator och dina filer.

Så skyddar du dig

Google har blivit uppmärksammade på problemet, men ännu inte lyckats täppa till det.

Det finns dock sätt att skydda sig mot att drabbas av säkerhetsbristen. För det första bör du ha ett bra och uppdaterat antivirusprogram installerat på datorn. 

I Fördelszonen hittar du PC-tidningens Säkerhetspaket som kan skydda hela datorn.

Det andra rådet är att vara extra uppmärksam om du får meddelanden angående filer som ligger i Google Drive - framför allt om det är meddelanden om händelser som du inte har förväntat dig.

Kanske är du intresserad av...