Hackare jobbar oförtrutet på under coronapandemin.
© Shutterstock

Falska hot om videoinspelningar

Hackare har skickat ut tusentals mejl där de hävdar att mottagarna har spelats in på film via videosamtalstjänsten Zoom och användarnas egna webbkameror.

Det mesta i samhället påverkas av den pågående coronapandemin. Ett resultat av att många stannar hemma för att minska smittspridningen är att användandet av videotjänster som Skype, Zoom, FaceTime, Messenger och Google Duo har ökat kraftigt.

Några som gnuggar händerna åt det är världens it-förbrytare.

Nu varnar säkerhetsföretaget Bitdefender för att it-skurkarna skickar mejl där de hävdar att de har spelat in mottagaren med personens egen webbkamera.

Enligt mejlet har det skett genom det säkerhetsfel som i våras upptäcktes i en av de mer populära videosamtalstjänsterna – Zoom.

> Mer att läsa: Kontrollera om din webbkamera är hackad

Kräver tusentals kronor

I breven kräver de kriminella att mottagarna ska betala uppemot 15 000 kronor för att filmerna ska raderas.

I själva verket existerar det varken några filmer eller stillbilder. Men eftersom hundratusentals människor använder dessa tjänster varje dag räcker det att någon enstaka procent ska bli rädda och betala för att bedragarna ska fortsätta skicka sina mejl.

Enligt Bitdefender har 250 000 sådana här mejl skickats ut enbart i USA.

> Mer att läsa: Microsoft varnar för coronabluffar

Så här skyddar du dig

Får du ett liknande mejl bör du anmäla det till polisen och inte bry dig om det i övrigt.

Klicka för guds skull inte på några länkar, vare sig i detta mejl eller i andra mejl. En sådan länk kan vara en väg in i en värld av trubbel.

> Mer att läsa: Farliga jobbansökningar från hackare

Se dessutom till att hålla datorn, Windows och alla program uppdaterade. Gamla program är alltid mer osäkra än de senaste versionerna.

Skydda datorn med att antivirusprogram och gärna ytterligare säkerhetsprogram som ger olika typer av skydd. I Fördelszonen på vår hemsida hittar du PC-tidningens Säkerhetspaket som innehåller allt du behöver

Kanske är du intresserad av...